”Shoot for the moon! Empowering youth for a better future!”

August 20, 2015 scris de  
In categoria Evenimente

”Shoot for the moon! Empowering youth for a better future!”

Proiect international de tineret pentru dezvoltarea trupului, mintii si sufletului

”Shoot for the moon! Empowering youth for a better future!” este un schimb de tineri international ce a reunit 37 de tineri din Azerbaijan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Ucraina si Romania in perioada 28 iulie – 6 august in Arefu, judetul Arges. Proiectul este finantat prin programul Erasmus + al Comisiei Europene.

Activitatile la care au participat tinerii au avut ca scop principal dezvoltarea persoanala si sociala a acestora. Toate atelierele au fost bazate pe metode de educatie nonformala.

Astfel prin intermediul jocului de rol, a dezbaterilor si a altor metode creative tinerii au avut ocazia sa isi dezvolte competente legate de comunicare, viata sanatoasa, mers si postura corecte. Au existat si ateliere specifice pentru a ii pregati pe tineri pentru un loc de munca: redactarea unui CV, pregatirea pentru un interviu, vestimentatie si managementul timpului.

Tineri au descoperit si care sunt avantajele practicarii meditatiei in mod constant si tehnici de respiratie si relaxare.

Din program nu au lipsit serile interculturale. Participantii si-au prezentat cultura si traditiile tarilor lor, mancarurile traditionale si i-au invatat pe ceilalti dansuri populare.

Proiectul s-a bucurat si de prezenta a doi specialisti – un medic ce a sustinut sesiunile legate de sanatate si un manager al unui deparatament de HR ce le-a impartasit tinerilor trucuri utile pentru a obtine un job.

Tinerii au avut ocazia sa descopere frumusetile judetului Arges ca: Cetatea Poenari, Barajul Vidraru, orasul si manastirea Curtea de Arges. Ei au aflat si legendele locului precum cea a Mesterului Manole.

Grupul de participanti a fost alcatuit din tineri cu varste cuprinse intre 16 si 29 de ani si a inclus si tineri cu oportunitati reduse – cu dizabiliatati si orfani. Proiectul a reprezentat o experienta unica pentru acestia – au dobandit noi informatii si in acelasi timp au descoperit noi culturi, si-au facut noi prieteni.

”Sa traiesti timp de opt zile cu oameni din medii atat de diferite este o experienta care te schimba cu siguranta. In cadrul sesiunilor au fost multe momente ”AHA” pentru tineri, insa nu doar acestea au reprezentat punctul cheie al proiectului. Lucrul in echipa, prietenia,  sansa de a-si pune ideile in practica reprezinta un mare plus. Grupul a fost extrem de unit si deja se planuiesc noi intalniri in diferite evenimente. Lacrimile pe care tinerii nu le puteau stapani la final spun totul despre prietenia care s-a legat intre acestia si despre cat de mult au insemnat aceste zile pentru ei.” – declara Elena Milea – coordonatorul proiectului.

In luna septembrie, in Bucuresti este programat un atelier in care vor fi impartasite metodele folosite in proiect si procesul de implementare. Atelierul este dedicat tutuor celor care lucreaza cu tinerii si membrii organizatiilor de tineret care isi doresc sa realizeze in viitor actiuni asemanatoare.

 

 

Comments