Incursiune in lumea Hip-Hop-ului

October 14, 2009 scris de  
In categoria Formatii din liceu

În ultimii ani, hip-hop-ul a devenit un mod de comunicare al tinerilor. Tot mai mulți preferă să adopte acest stil pentru a-și transmite părerile despre nedreptățile cotidiene, despre întâmplări marcante, sau întâmplări hazlii.
Astfel se face că, în orașul Toplița (județul Harghita) – „o adevarată Mecca a hip-hopului” – după cum declară prezentatorul emisiunii Urban Groove (un cunoscător al acestei industrii muzicale) hip – hop-ul face furori prin intermediul unor party-uri și a unor concerte.
„Capul răutăților” este un tânăr de 21 de ani, ancorat adânc în această mișcare. Numele său de scenă este Nanu’ și am stat de vorbă cu el, încercând să aflăm cât mai multe despre lumea underground din Toplița.

concert-nanuPentru început, spune-mi cum a început totul, de unde ai pornit?
E foarte mult de povestit. Cred că totul se trage de prin clasa a-5- a, când am participat la un concurs de karaoke și am luat locul 2, lucru ce evident m-a impulsionat să merg mai departe. La scurt timp am făcut primele texte, puerile, dar pe care le păstrez și acum cu drag. Pascan si Iulian Zoga mi-au produs primele instrumentale. Cariera, să zic așa, mi-am început-o cu festivaluri din oraș. Prima mea trupă se numea Nalcom și am format-o împreună cu Terrany. Au urmat apoi primele ieșiri din Toplița, în orașele vecine.

Cum ai ajuns să organizezi astfel de mișcări de susținere ale hip-hop-ului?
Aveam o formație, K.P.T. (Klan Pentru Toplita) formată din Stri-k-tzii, eu (C-DoG la acea vreme), Vladon, Sonetto, Sfântu` X, Nalthu`, Colorado. De ziua mea în 2005 am vrut să fac ceva deosebit. Astfel am închiriat un club, mi-am invitat prietenii, beri, râsete, muzică bună, distracție.. Am văzut că au fost forte mulţi doritori, aşa că la urmatorul party am decis sa facem și un concert. Astfel am ajuns să combinăm concertele cu simplele petreceri hip-hop.

Și lucrurile au luat amploare…
Da. La începutul anului 2006, am fost invitați în Târgu-Mureș. de altfel prima noastră ieșire din județ, am decis că ar fi frumos din partea noastră să-i invitam la rândul nostru pe băieții de acolo: Gheoo, Denis, Shao, DJ Instru, Verbas, si toți ceilalți care au fost prezenți.
Tot în anul 2006 am avut un concert alături de Cheloo (Parazitii), C.T.C., Turntable Science, Funktastics și Zale în București în cadrul festivalului Stimultan #2. A fost o experiență din care am avut foarte multe de învățat.În altă ordine de idei, la sfîrșitul anului 2006 am invitat și noi primii bucureșteni pe meleagurile noastre, CenzuraH,U.S.L.A și Phlo.A fost un show de excepție, clubul plin, atmosfera foarte tare.

Ați avut șansa să concertați și în alte orașe?
Nanu`: Toplița, s-a evidențiat nu doar ca “orășelul în care se țin concerte tari” ci și prin eforturile depuse de trupele de aici, astfel am ajuns să fim invitați în Ploiești, Târgu-Mures, Miercurea-Ciuc, Sibiu, Cluj etc.

Ce alte nume mari ale hip-hop-ului au concertat pe scena din Toplița?Spune-ne ce se pregătește pentru următorul show și când va avea loc acesta? Am auzit că va fi diferit de celelalte.
Pe 16 octombrie, într-adevăr, pregătim un show de exceptie, dat fiind faptul că aniversăm 4 ani de la primul eveniment pe care l-am organizat.Îi avem invitați pe Cedry2k, Faibo X, Dragonu` (de la Specii), SeethaMind (de la Voicecutz) iar în deschiderea concertului vor fi Stri-k-tzii, Gheoo, DJ Sauce, Fentam Terra, Lil` Haw-Haw și subsemnatul. Deasemenea va avea loc și premiera primului meu videoclip, alături de Arssura – „Tup fără suflet”. La acest eveniment îi avem invitați și pe băieții de la emisiunea Hip-Hop Live din Brașov, care vor televiza concertul. Vor fi și visuals (proiecții) pe parcursul concertului cu ajutorul lui Vick da` Sick iar la final, un micuț foc de artificii.

Să înțeleg că pregătirile sunt intense.
Da.Un asemenea eveniment constă în multă pasiune, implicare si dorință.Vrem să facem ceva inedit cu fiecare ocazie.

În ziua de azi e greu să fii artist in România si mai ales în muzica underground. Cum sunteți primiți de către public?

Păi depinde cum vrei sa fii primit, sau cum îți faci intrarea. Bineînțeles, ține și de public, să fie receptiv să se implice cât de mult posibil.Noi vom încerca să progresăm cât de mult se poate pentru ca show-urile ce le organizăm, cât și show-urile unde suntem invitați sa fie cât mai tari.

afis-concert-nanuDe unde “curge” inspirația la hip-hop-eri?
Inspirația poate să-ți vină citind cărți, purtând discuții cu anumite persoane, mediul inconjurator…absolut orice se află în lumea asta, poate fi un flux de inspirație, depinde de fiecare cum percepe lumea și cum își dorește să se exprime. Fiecare persoană vorbește în “limbajul” lui în ceea ce scrie, și scrie tocmai pentru a împărtași celorlalți viziunea lui asupra unei teme.

Bănuiesc că ai avut și momente în care iți venea să lași totul baltă. Ce te face să te intorci către hip-hop din nou și din nou…și din nou?

În orice fac implic foarte multă pasiune, iar hip-hop-ul fiind cea mai mare pasiune a mea, mă dedic cu totul ei.

Cum vezi tu mișcarea aceasta peste câțiva ani? Se va dezvolta hip-hop-ul pe plan național?( mă refer la cel underground).
E greu de spus, dar tind să cred că evoluția va fi recompensată pe parcurs, pentru că asta vrea fiecare, evoluție. Evoluția din punct de vedere al ascultătorului, cere, iar din punct de vedere al celui ce face muzica, oferă, părerea mea.

Comments