Metode contraceptive
March 16, 2009 scris de Maria Chiris
In categoria Totul despre sex
Este foarte important sa cunosti metodele contraceptive si sa sti ceea ce ti se potriveste tie si partenerului tau cand vine vorba de a combate o sarcina sau bolile cu transmitere sexuala.
Astfel voi arata pe cat posibil toate metodele vechi si noi de contraceptie si ce implica ele. Sa incepem…
Exista metode hormonale cum ar fi pilula, injectii hormonale, patch-uri (plasturi) cu fixare pe piele si inele vaginale. De asemenea dispozitivul intrauterin Mirena contine si acesta hormoni (de aceasta data prostagen). In general contraceptivele pe baza de hormoni au un real success. Ele previn sarcina prin stoparea lunara de ovule si poate sa atenueze manifestarile neplcute ale menstruatiei.
Dispozitivele intrauterine (steriletul) se introduc prin vegin si cervix pana in uter. Poate opri sperma in drumul ei catre ovul. Ele au o eficacitate ridicata intre 5 si 10 ani de la implantarea lor.
Prezervativele, diafragmele, calotele (capisoanele) cervicale, buretii si spermicidele, metode de bariera nu sunt poate la fel de bune ca cele pe baza de hormoni. Este indicata asocierea unui spermicid, care omoara spermatozoizii inainte ca acestia sa treaca de cervix.
Posibilitatea ca partenerul sexual sa fie purtatorul unei boli cu transmitere sexuala (venerica), face necesara utilizarea prezervativului.
Contraceptia prin metoda calendarului (planningul familial) este una dintre cele mai nesigure metode contraceptive. El nu este recomandat deoarece se cere o exactitate foarte mare asupra perioadei de fertilitate din timpul ciclului menstrual (studierea semnelor de fertilitate, temperatura corporala).
Mai exista si metode contraceptive permanente precum vesectomia (legarea trompelor uterine) care confera o protectie permanenta impotriva sarcinilor nedorite, dar atentie ea trebuie facuta numai in cazul in care persoana este sigura ca nu isi mai doreste copii.
O ultima categorie de contraceptive o putem numi aceea de urgenta. Ele se administreaza in cazul unui contact sexual neprotejat, in cazul ruperii prezervativului sau uitarii administratii pastilei contraceptive zilnice. Sunt doua tipuri de contraceptive de urgenta: “pastila de a doua zi” care poate fi administrata pana la 5 zile de la contactul sexual neprotejat, dar cea mai mare eficacitate o are in primele 72 de ore. A doua metode este inserarea unui fir de cupru pana la 5-7 zile.
Trecute in revista toate aceste metode, trebuie sa ne gandim si cum ne pot influenta sanatatea. Unele metode contraceptive nu sunt acceptate de corpul nostru.
Astfel calea cea mai sigura este aceea de a intreba un specialist, mai ales in cazul in care persoana este fumatoare sau are probleme cu sanatatea ca hipertensiune arteriala, antecedente personale sau familiale de tromboza venoasa profunda cu sau fara emboli, cefalee, migrene, nivel crescut al trigliceridelor, diabet zaharat cu sau fara complicatii, boli cu transmitere sexuala (BTS), cancer mamar in antecedente.
De asemenea, metodele contraceptive pot influenta si: alimentatia naturala la san. Estrogenul continut in marea majoritate a pastilelor contraceptive scade productia de lapte in lauzie, de aceea in aceasta perioada este indicata folosirea unei metode care foloseste doar progesteronul. Riscul aparitiei cancerului.
Studii recente au demonstrat ca anticonceptionalele orale combinate (estrogen si progesteron) cu administrare de cel putin un an protejeaza impotriva cancerului uterin. Administrarea indelungata a anticonceptionalelor orale protejeaza, de asemenea, impotriva cancerului ovarian.
Totusi cercetarile sunt destul de confuze in legatura cu riscul de aparitie a cancerului de san, acestea aratand un risc usor crescut in randul femeilor cu istoric familial de cancer de san. Femeile cu istoric personal de cancer la san nu ar trebui sa utilizeze anticonceptionale orale.
Dupa cum se poate observa, exista foarte multe metode de contraceptie, insa trebuie sa fim atenti si sa cerem sfatul unui specialist pentru a gasi metoda potrivita evitand problemele care pot aparea.
Comments