Metode contraceptive – completări
March 27, 2009 scris de Maria Chiris
In categoria Totul despre sex
Acest articol este un raspuns al celui anterior in urma comentariului postat in care practic enumerarea metodelor de contraceptie este cumva egal cu zero.
Astfel, ca sa fie corect pentru toata lumea voi enumera exat care sunt metodele (din nou) si informatii in plus pentru ca tinerii sa nu se simta privati de informare. Dar un lucru este sigur, informarea fara sfatul specialistului in cazul acestei probleme este “egal cu zero”. Repet, multe dintre aceste metode contraceptive nu se potrivesc cu structura corpului nostru riscand niste complicatii ireveribile.
PILULA CONTRACEPTIVA– Pilula anticonceptionala este cea mai sigura metoda . Tot mai multe femei recurg la aceasta metoda, care are o reusita de 99 %. Continutul in hormoni poate fi diferit de la un tip de pilula la alta, putandu-se adapta foarte bine necesitatilor femeii. In funcie de afectiunile de care sufera o femeie, i se poate prescrie un anumit tip de pilula contaceptiva. Daca pana acum 20, 30 de ani pilula avea numeroase efecte secundare acum datorita dozajului corespunzator in hormoni, nu mai prezinta niciun risc. Atunci cand o pilula contine doua tipuri de hormoni (estrogeni si progestativi), actiunea acesteia se manifesta in felul urmator: pe toata perioada tratamentului, ovulatia este intrerupta, ea revenind la normal atunci cand renuntati la a mai lua pilule estro-progestative. Denumirea acestei pilule poarta numele de pilula combinata, deoarece combina efectele celor doi hormoni. Administrarea se face in felul urmator: timp de 21 de zile, cate o pilula in fiecare zi, dupa care se va face o pauza timp de 7 zile. Pe perioada celor 7 zile va aparea ciclul menstrual. Dupa aceasta pauza, se va relua administrarea pilulelor estro-progestative. Un alt tip de pilule, sunt cele secventionale. Denumirea acestora vine practic din faptul ca pe perioada administrarii, pilulele au o compozitie diferita in hormoni. Astfel la inceput pilulele au un continut exclusiv in hormoni estrogeni, dupa care spre sfarsitul ciclului vor avea in compozitie atat estrogeni cat si progesteroni. Administrarea este la fel ca in cazul pilulelor combinate. Micropilule sunt un alt tip de anticonceptionale. Acestea se iau fara intrerupere, timp de 28 de zile, cate o pastila pe zi. Aceasta pilula contine doar un singur tip de hormon si anume un hormon progestativ. Dezavantajul major al acestei pilule este acela ca trebuie luata la ora fixa.
INJECTII HORMONALE– Injectiile contin numai progestagen sau o combinatie de progestagen si estrogen. Sunt administrate lunar sau o data la trei luni de catre un medic sau de asistenta. Au o eficacitate foarte ridicata – 99,7%, adica intr-un an, din 1000 de femei, 3 raman insarcinate. Injectia este o metoda hormonala pe termen mediu de contraceptie eficienta fara a fi nevoie de o doza zilnica de tratament. Injectiile care contin numai progestagen sunt potrivite si pentru femeile care alapteaza sau pentru cele care nu tolereaza estrogenul. Injectiile pot reduce menstruatiile abundente si dureroase si pot ameliora sindromul premenstrual. In functie de tipul de contraceptiv injectabil, dupa incetarea tratamentului cu injectii, revenirea menstruatiilor normale si a fertilitatii poate dura pana la 12 luni. Unele femei pot avea dureri de cap, ameteli, pete pe piele, balonare, senzatii de tensiune la nivelul sanilor, discomfort abdominal, modificari ale dispozitiei si libidoului si pot creste in greutate. Intrucat substanta injectata nu poate fi extrasa din corp, odata injectata, efectele secundare pot continua pe toata durata eficientei injectiei, iar uneori si putin timp dupa incetarea acestei perioade.
PLASTURI CU FIXARE PE PIELE– Plasturele are o marime de 4 cm/4 cm si se ataseaza ca un plasture obisnuit pe pielea uscata, curata si fara pilozitati. Locul aplicarii poate fi schimbat de la o saptamana la alta, insa nu trebuie folosita crema sau lotiune de corp in locul si zona din jurul plasturelui. Nu exista un loc anume de plasare, poate fi pus pe brat, pe coapsa, pe spate, singura indicatie este sa se evite zonele cu piele iritata sau foarte sensibila, cum ar fi zona bustului. Se schimba la interval de o saptamana, trei saptamani la rand, iar in cea de-a patra, se face pauza. Femeile care folosesc aceasta metoda pot merge la inot, adezivul folosit pentru lipirea plasturelui fiind rezistent la apa.
INELE VAGINALE– Un inel vaginal este un inel subtire, transparent care trebuie introdus in vagin, in general in jurul cervixului. Spre deosebire de celelalte metode de bariera cum e diafragma, plasarea exacta a inelului nu este foarte importanta. Obtinut numai prin prescriptie medicala, inelul poate fi folosit timp de 3 saptamani, el eliminand hormonii: estrogen si progestin in corp. Acesti hormoni actioneaza prin oprirea ovulatiei, ingrosarea mucusului cervical ce va actiona ca o bariera pentru sperma, si prevenirea implementarii embrionului daca va avea loc fertilizarea. Inelul va fi purtat continuu timp de 3 saptamani, urmata de o saptamana in care va avea loc menstruatia. Fiecare inel vaginal ofera o luna de contraceptie, chiar si in timpul saptamanii in care nu mai e purtat. Prima data cand este folosit, inelul vaginal trebuie introdus in timpul primelor 5 zile de menstruatie. Trebuie folosita o metoda suplimentara pentru prima saptamana, deoarece inelul nu va fi eficient decat dupa 7 zile de uz continuu. Inelul vaginal ar putea aluneca afara din vagin. Daca acest lucru se intampla, inelul poate fi spalat cu apa calda (nu fierbinte) si reintrodus. Daca trec mai mult de trei ore, cat inelul nu este purtat, exista un risc crescut de a ramane insarcinata. Inelul vaginal trebuie purtat in continuu pentru inca 7 zile pentru a recapata efectivitatea. Inelele vaginale nefolosite trebuie pastrate la temperatura camerei, departe de razele soarelui.
STERILETUL– Dintre toate metodele de contraceptie cunoscute si folosite in lume,steriletul face parte din categoria celor care agresioneaza cel mai putin organismul femeii. Steriletul este o metoda contraceptiva comoda (se monteaza odata la cativa ani) si destul de eficienta (98%) si fara prea multe efecte adverse. Problemele ce pot aparea rezulta din tehnica deficitara a medicului la montare sau din intoleranta organismului femeii la materialul din care este manufacturat steriletul. Majoritatea steriletelor sunt din material plastic simplu sau cu o componenta metalica din cupru, care are rolul de a actiona ca corp strain impiedicand implantarea embrionului respectiv ionii de cupru au rol spermicid. Este inutil a va sublinia ca aceste tipuri de sterilet nu au cum sa va influenteze din punct de vedere matabolic. Dar mai existaun tip de sterilete impregnate hormonal cu progesteron, pentru a fi mai eficiente . Un asemenea tip este posibil sa aiba o influenta hormonala nefasta, desi doza acestor hormoni este foarte mica.
PREZERVATIVUL- Prezervativul masculin reprezinta o metoda de bariera. Efectul lui contraceptiv se bazeaza pe faptul ca nu lasa sa intre in vagin sperma (spermatozoizii nu pot fecunda ovulul). Efectul lui protector impotriva infectiilor cu transmitere sexuala se bazeaza pe faptul ca impiedica atat contactul dintre fluidele corpului (sperma, secretii vaginale, sange) si mucoasele organelor genitale cat si contactul direct dintre penis si vagin.
VESECTOMIA- O vasectomie este o procedura sigura si foarte eficienta destinata a face un barbat steril. Doctorul taie cele doua tuburi numite vase deferente care transporta sperma de la testicole in niste buzunare din scrot, care pastreaza sperma inainte de ejaculare. In termeni mai simpli, vasectomia blocheaza singurele cai prin care spermatozoizii pot parasi organismul. Spermatozoizii sunt reabsorbiti in corp. Barbatii care isi fac vasectomie pot sa faca sex si sa ejaculeze, dar sperma lor nu va mai contine spermatozoizi, si deci nu va mai putea fertiliza ovulul si deci nici cauza o sarcina.
LEGAREA TROMPELOR– Ligatura trompelor uterine este o procedura chirurgicala destinata sa sterilizeze o femeie prin taierea, legarea, cliparea, cauterizarea sau blocarea trompelor uterine astfel incat spermatozoizii nu pot sa ajunga la ovul si sa-l fertilizeze. Procedura este considerata permanenta (desi este reversibila ocazional), asa ca majoritatea statelor cer o perioada de asteptare de 30 de zile inainte de a putea face o programare.
INSERAREA UNUI FIR DE CUPRU (ca metoda urgenta de contraceptie)- este inserarea unui dispozitiv intrauterin (sterilet) cu fir de cupru pana la 5-7 zile de la contactul sexual neprotejat (numai de catre medicul specialist).
Sper ca de data aceasta am fost destul de explicita si nu am omis foarte multe dintre informatiile folositoare, desi nu recomand o adoptare a unuia dintre metode fara consultarea unui specialist. Bafta!
Comments