Circumcizia
July 10, 2009 scris de Maria Chiris
In categoria Totul despre sex
Circumcizia reprezinta o interventie chirurgicala prin care se indeparteaza tesutul care are doua straturi denumit preput si care in mod normal acopera glandul, adica capul penisului.
Preputul are trei functii: protectiva, senzoriala si sexuala. Preputul este atasat de gland inca de la nastere si se va separa in primii ani de viata. El protejeaza copilul impotriva frecarii de scutece si a contactului cu materiile fecale. De asemenea ii confera protectie impotriva traumelor si accidentelor.
Preputul interior sau mucoasa este o portiune de piele aflata in contact direct cu glandul. Acest tesut este mai subtire si de o textura si culoare diferite fata de restul pielii care acopera penisul.
Frenulul este o membrana senzitiva si ingusta care se intinde in jos de la santul ventral al glandului si se ataseaza de preput.
Preputul interior si frenulul sunt in mod special senzitive si contribuie la placerea sexuala. Nervii specializati asigura placerea sexuala.
Banda crestata este interfata dintre preputul interior si pielea trunchiului penisului. Ea sta incretita adesea peste varful glandului. Contine fibre musculare care ii dau proprietati elastice ce permit preputului sa se retracteze. Actioneaza ca o piele mobila necesara penisului, reducand frecarea si nevoia de lubrifiant artificial si permitand glandului si preputului sa se stimuleze reciproc.
De cele mai multe ori circumciziile sunt efectuate din motive religioase sau culturale, dar si pentru ca de multe ori s-a pretins ca un penis circumcis este mai curat si mai usor de intretinut.
Motivele medicale sunt: reducerea riscului de infectii ale tractului urinar, reducerea cancerului de penis, reducerea cancerului de col la partener, risc redus de boli cu transmitere sexuala.
Majoritatea cicumciziilor sunt facute fara anestezie, majoritatea copiilor dand semne de durere in timpul procedurii cat si in interval de 10 zile dupa, iar memoria durerii persista chiar mai mult decat amintirea procedurii.
Care sunt riscurile circumciziei?
– Sangerari excesive
– Accidentarea glandului
– Infectarea
– Erori chirurgicale
Pana la 20% din barbatii circumcisi vor suferi una sau mai multe din complicatiile urmatoare, mai mult sau mai putin:
– Stenoza meatala (ingustarea deschizaturii meatului datorita infectiei si cicatrizarii fenomen ce apare exclusiv in cazul baietilor circumcisi)
– Cicatrici pe trunchiul penisului
– “Poduri” si “agataturi” de piele (tesut)
– Sangerare a cicatricei circumciziei
– Curbarea penisului
– Erectii dureroase
– Probleme psihologice si psihosexuale
Parintilor li se recomanda sa citeasca cat mai mult posibil despre circumcizie si sa ia cunostinta de complexitatea acestei proceduri. O asistare la o astfel de operatie este necesara in luarea unei decizii. O buna informare este necesara si pentru tanarul adolescent pentru a sti ce implica o astfel de procedura.
Comments