Bolile cu transmitere sexuala (BTS) – Ep.1

March 9, 2009 scris de  
In categoria Totul despre sex

Bolile cu transmitere sexuala (BTS) sunt infectii pe care le puteti contracta prin raport sexual cu cineva care are o astfel de maladie. Aceste infectii sunt de obicei transmise de la o persoana la alta prin raport sexual normal, dar pot fi transmise si prin alte tipuri de sex.

Care sunt bolile cu transmitere sexuala?

SIFILISUL– (un microorganism in forma de spirala) cu toate ca simptomele dispar chiar in lipsa tratamentului, tristaspirochetele traiesc in continuare in corp si in cativa ani pot produce distrugeri importante in principalele organe. Astfel pot aparea paralizii, orbiri, surditate, psihize si chiar moartea. Pentru a vindeca sifilisul se poate utilize penicilina, respectand indicatiile medicului.

GONOREEA– (de forma de boaba de fasole, perechi doi cate doi) cel mai important simptom la barbati este usturimea la urinat si aparitia unei secretii purulente la nivelul penisului. Femeile in general nu prezinta simptome evidente. Gonoreea se trateaza cu antibiotice prescrise de medic. Exista insa si un tip de bacterie care nu poate fi distrus cu penicilina. Este recomandata evitarea contactelor sexuale pana la vindecare.

HERPESUL GENITAL
– din nefericire nu exista tratament pentru aceasta boala, medicamentele existente pot usura numai simptomele. Disparitia leziunilor nu inseamna videcarea bolii, caci virusul ramane latent in celulele nervoase, putand oricand sa se manifeste. Trebuie evitate contactele sexuale in prezenta leziunilor veziculare. Zonele afectate trebuie uscate bine si nu trebuie ca prosoapele sa fie folosite in comun cu o alta persoana pe durata puseului.

CHLAMIDIA– (nu se poate dezvolta decat in interiorul celulelor) formele lipsite de simptome sunt frecvente, ceea ce face dificila depistarea bolii. Se trateaza cu antibiotic. Infectia cu Chlamidia nu ofera imunitate dupa vindecare si daca nu se iau precautii ea poate fi din nou contactata. La sfarsitul tratamentului se impune un test de control, chiar daca toate simptomele au disparut.

VERUCI GENITALE– in momentul de fata nu exista nici un tratament medical definitiv. Vindecarea condiloamelor nu confera imunitate. In caz de imbolnavire, partenerii sexuali trebuie examinati, tratati pentru ca astfel sa se evite recontaminarea.

TRICOMONIAZA – vindecarea trebuie confirmata prin examen medical. Infectia cu Tricomonas nu confera imunitate. Boala poate fi luata din nou daca persoanele afectate nu se protejeaza. Simptomele sunt mai frecvente la femei decat la barbati.

*Toate aceste boli se pot contacta printr-un act sexual neprotejat si se poate transmite prin fluide (sange, secretii vaginale, saliva). Ca moduri de prevenire sunt limitarea numarului de parteneri sezuali si folosirea corecta a prezervativului care poate oferi doar o protectie partiala.

Lista continua, insa despre clelalte boli (hepatita, HIV Sida, micozele, etc.) puteti citi in urmatorul articol!

Comments