Bolile cu transmitere sexual (BTS) – Ep.2

March 13, 2009 scris de  
In categoria Totul despre sex

PEDICULOZA PUBIANA– (paduchi pubieni- lati, turtiti, de culoare gri deschis) semnul principal al infestarii este pruritul (mancarimea) zonei genitale sau inghinale. Exista mai multe tipuri de unguente folosite in tratarea pediculozei. Lenjeria si hainele trebuie deparazitate inainte de a fi folosite din nou. Trebuie evitata purtarea lenjeriei sau imbracamintii altei personae. Cazurile de pediculoza trebuie tratate prompt pentru a evita raspandirea acesteia.

medic-ginecologstrong>SCABIA- (raia) simptomul principal este pruritul (mancarimea) ce se intensifica in timpul noptii. Scabia se trateaza medicamentos. Prezervativele nu ofera protective impotrica bolii. Orice persoana poate fi infestata. Ea se transimite prin contact cu omul bolnav prin atingere, mangaiere sau contact sexual si prin utilizarea de lenjerie infestata.

HEPATITA B– in unele cazuri Hepatita B nu da nici un simptom clinic si trece neobservata. Doar examenele sangelui ar putea sa o depisteze. Bolnavul este totusi contagios, fara sa stie, de unde dificultatea prevenirii. Nu exista tratament specific. In present Interferonul Alpha, permite vindecarea de pana la 50% din hepatitele cronice. La ora actuala exista vaccinuri contra Hepatitei B. Virusul este prezent in toate fluidele organismului, dar se transmite in special prin contact cu sangele, sperma sau secretia vaginala, a unei personae infectate. Boala se mai transmite prin saliva si de la femeia insarcinata la fat.

MICOZELE – (ciuperci microscopice) in aproximativ 90% din cazuri apar secretii vaginale urat mirositoare, mancarimi vulvare, inrosirea si iritarea vulvei, arsuri la urinare, dureri in timpul raporturilor sexuale. Tratamentul consta in antifuningice. Trebuie indepartate cauzele favorizante cum ar fi: antibioticele luate fara prescriptia medicului, diabetul trebuie tratat, toaleta vaginala trebuie sa fie adegvata, trebuie renuntat la haine strampte, materiale sintetice.

SIDA- (virusul HIV) SIDA este manifestarea finala, grava, a infectiei cu HIV, o boala cronica, cu evolutie imprevizibila, ducand la deces. Testul cel mai utilizat este bazat pe metoda ELISA. Daca testul este pozitiv, esantionul de sange este controlat printr-un test de confirmare- WESTERN BLOT. Moduri de transmitere sunt: transmitere sexuala, prin sange, de la mama infectata la fat.

TRICOMONIAZA– vindecarea trebuie confirmata prin examen medical, nu confera imunitate, boala poate fi luata dinnou daca persoanele afectate nu se protejeaza. Transmiterea este cu precadere sexuala.

INFECTIA GARDNERELLA– la fel ca la infectiile date de la ciuperci, apare cand echilibrul bacteran, ce exista in mod normal in vagin, este perturbat. Boala este o infectie vaginala ce apare frecvent la femei.

Acestea sunt pe larg cele mai raspandite boli cu transmitere sexuala. Pe internet se pot gasi descrise mult mai amanuntit. Insa de cele mai multe ori este necesar un control la ginecolog pentru a stabili exact care dintre aceste boli sunt prezente pentru a fi ulterior vindecate. Sfatul meu este ca in momentul in care simtiti un discomfort, indiferent de ce natura este acesta sa consultati medicul vostru ginecolog.

Comments