Abstinenţa

February 22, 2009 scris de  
In categoria Totul despre sex

Abstinenta = Faptul de a-si impune anumite restrictii; abtinere de la anumite excese (mai ales sexuale).

Abstinent = Persoana care îsi impune restrictii de la mâncare, bautura, satisfacerea unor necesitati fiziologice.

no-sexMituri sau nu, durere si/sau purificare, condimentarea vietii sexuale…abstinenta este un subiect dezbatut foarte des. Parerile sunt pro sau contra, categoric exista avantaje si dezavantaje, dar atunci cand pui in balanta care atarna mai greu?
Ca sa ne dam seama trebuie sa vedem din mai multe perspective toata situatia. Una dintre cele mai controversate pareri apartine religiei. Din perspectiva ei abstinenta este un lucru mult dorit. Actul sexual inainte de casatorie reprezinta un pacat greu de acceptat. De altfel nu sunt promovate nici modalitatile de contraceptie probabil tot in detrimental faptului ca se va ajunge la abstinenta. Singura problema la care nu se gandeste Biserica este faptul ca tinerii mai ales din ziua de azi nu prea mai tin cont de aceasta dogma si cu toate ca folosesc sau nu metode de contraceptive foarte putini oameni mai urmeaza calea abstinentei din cauza religiei.
Miturile! Miturile o modalitate de a agasa?

Sa ii luam pe baieti ca exemplu. Durerea acuta care apare in urma abstinentei este total explicata din punct de vedere medical. Procesul consta in aparitia factorilor excitabili care comanda creierului sa pompeze mai mult sange catre organ umpland golurile tesutului spongis. Atunci apare efectul de intarire. Dupa disparitia factorilor de excitabilitate creierul comanda retragerea sangelui din tesut, insa daca nu s-a produs ejacularea (eliminarea presiunii) sangele este retras mai lent, de aici si asa presupusa durere “insuportabila”, care apare la nivelul testiculelor ca un disconfort si nu la nivelul organului sexual. Abstinenta la barbati nu este in general din propria vointa. Ei merg pe alte principii si alte mecanisme care nu sunt oricum de condamnat.

Pentru femei, abstinenta este o problema mai delicata. O fata sau o femeie poate alege o perioada de abstinenta din diverse motive. Unul ar putea fi condimentarea vietii sexual, a doua ar fi lipsa unui partener stabil si foarte multe femei nu sunt construite pentru aventuri de o noapte sau unele dintre ele au suferit un abuz in trecut.
Din punct de vedere medical abstinenta totala este nefireasca. Prin actul sexual se elimina o serie de hormoni responsabili cu starea de bine si cu tonusul atat la barbati cat si la femei. Abstinenta indelungata mai ales in cazul femeilor poate fi un factor in aparitia cancerului sau a unor dereglari hormonale grave.
In concluzie, abstinenta nu trebuie privita ca o singura obtiune, dar in anumite cazuri ea este buna si uneori ne ajuta sa ne cunoastem pe noi insine si pe cei de langa noi.

Comments