U-Cluj ar trebui sa isi ceara scuze intregii Romanii

May 9, 2012 scris de  
In categoria Sport

In preziua finalei Europa League, cand strazile Bucurestiului au fost invadate de suporteri spanioli veniti sa asiste la marele meci, iar presa de pe tot Globul este cu ochii atintiti asupra Capitalei Romaniei, fotbalul romanesc a avut grija sa ne faca iar de ras si sa ne aduca aminte ca tot sportul romanesc este in cadere libera. Intr-o zi in care politia a blocat traficul in diverse zone din Bucuresti, cand statiile de metrou au fost redenumite si scolile au fost inchise, jucatorii de la CFR Cluj si U-Cluj s-au luat la bataie in timpul meciului pe care il disputau in campionatul national. Portughezul Ricardo Cadu de la CFR executa un penalty, marcheaza, apoi se bucura. Autohtonul Bornescu, nu suporta exuberanta portughezului, se repede asupra capitanului echipei CFR Cluj si ii administreaza o corectie. Urmeaza scene demne de Kosovo si meciul se intrerupe. La TV imaginile curg neincetat, ilustrii analisti dau drumul supozitiilor, dezbaterile interminabile abia incep. A procedat bine arbitrul? Cine ar trebui sa castige meciul? De ce n-a fluierat pe teren? Etc.

O serie de discutii tampite care imi aduc aminte de starea justitiei din Romania, de viciile de procedura invocate in zeci de dosare si mai ilustre decat analistii de pe sticla. Problema este simpla. Jucatorii se bucura dupa reusite. Fiecare in modul lui. Montella facea “avionul”, Raul isi saruta verigheta, Bastian Schweinsteiger se bate cu pumnul in piept, la fel ca Ricardo Cadu. Nimeni nu a sarit sa-i bata. Evident, nebuni exista peste tot, la fel si incidente. Dar mult mai minore. In general toti jucatori mari se respecta intre ei. Stiu sa castige, la fel de bine cum stiu sa si piarda. Pentru ei nu este un cliseu expresia “infrangerile te intaresc”. Multi dintre ei inteleg ca un dus rece venit la momentul potrivit te poate conduce mai tarziu putin spre marea performanta. De obicei, n-au doar talent, ci si puterea psihica de a privi in ochi si de a-i strange mana. Cam multe dintre calitatile pe care, din pacate, mare parte din jucatorii romani nu le mai au.

Revenind la deciziile luate, CFR Cluj ar trebui sa castige partida. Organizatorii n-au fost in stare sa ofere conditii de securitate optime pentru desfasurarea unei partide cu un grad ridicat de risc. Bornescu a declansat aiurea un conflict, ca pe la mai toate echipele pe unde a calcat (vezi perioada petrecuta de portar in Giulesti), iar jucatorii si arbitrii s-au retras de pe teren. Pentru acest lucru, echipa U-Cluj ar trebui sanctionata. Nu mai spun de faptul ca ar trebui sa isi ceara public scuze intregii Romanii pentru situatia maro creata.

Mai jos imagini cu modul in care jucatorii de fotbal celebreaza golurile.

Comments