Steaua 2011 seamănă izbitor cu Asesoft 2003
September 1, 2011 scris de Edward Stanescu
In categoria Sport
Deşi unii ar putea spune că ne apucăm să comparăm merele cu perele, diferenţele dintre echipa de fotbal Steaua Bucureşti din 2011 şi echipa de baschet CSU Asesoft Ploieşti din 2003 nu sunt foarte mari.
După campania fulminantă de transferuri reuşită de Gigi Becali în această vară, roş’albaştrii aşteaptă încă doi jucători de valoare să li se alăture în această noapte.Tibi Bălan şi Dorin Goga mai au la dispoziţie câteva ore să semneze cu gruparea pregătită de Levy şi să închidă lista cu jucătorii care vor reprezenta Steaua în cupele europene. Mulţi dintre specialiştii din ţară apreciază că actuala campanie de achiziţie a Stelei a fost cea mai reuşită în istoria fotbalului românesc. Numele grele aduse în Ghencea (n.a. impropriu spus, pentru că steliştii nu mai dispută meciurile de pe teren propriu pe stadionul din Bucureşti) ca Mihai Costea, Andrei Prepeliţă, Gabi Matei, Florin Costea, Chiricheş, Alexandru Bourceanu, Tatu, Rusescu, Nikolic etc. reprezintă o garanţie, cel puţin pe hârtie, că Steaua are posturile acoperite cu jucători de mare valoare.
Mutările reuşite în perioadă de mercato din această vară îmi aduce aminte de echipa de baschet CSU Asesoft Ploieşti din 2003. Atunci, un puşti devenit milionar – nu se ştie cum, aducea la Ploieşti crema baschetului românesc şi forma un “dream-team” autohton care avea să strălucească în 2005, odată cu succesul din Cupele Europene. Asesoftul din 2003 înregimenta încă de la fondare cei mai în vogă baschetbalişti ai momentului: Toni Alexe, Cătălin Burlacu, Paul Helcioiu, Rareş Apostol, Attila Veres, Levente Szijarto, Adrian Blidaru, Nicu Toader, Octavian Morariu completau garnitura prahoveană în care se mai regăseau Vladimir Arnautovic, Palii, Zekovic şi Sorin Hartman. Jucătorii de-atunci, echipaţi în tricoul Asesoftului, aveau să câştige eventul sub comanda bosniacului Dragan Petricevic. “Dream-team-ul” ploieştean urma să defileze timp de şapte sezoane, chiar dacă “perioada romantică” se terminase după vreo doi-trei ani…
Revenind la Steaua, oficialii echipei se laudă că au reuşit cea mai spectaculoasă campanie de transferuri şi că nici în ’86 n-au venit la Steaua mai mulţi jucători de valoare ca acum. Rămâne de văzut ce se va întâmpla, dar înainte de a trage concluzii să îl “ascultăm” pe Levente Szijarto, fostul căpitan al naţionalei României şi cel mai titrat jucător român în activitate, cu 14 trofee în palmares, 12 dintre ele cucerite sub culorile Asesoftului.
“Echipa aceea a Asesoftului a confirmat! A contat foarte mult au fost aduşi foarte mulţi jucători români, toţi tineri şi de valoare. Eram cu toţii dornici de performanţă şi în afară că toată crema baschetului românesc a fost la Ploieşti, am găsit şi un management care ne-a ajutat să obţinem rezultatele pe care le-am avut. Cei din conducerea echipei erau la fel de tineri ca noi şi foarte ambiţioşi, cu foame de trofee. S-au implicat foarte mult şi au fost tot timpul aproape de echipă, atât ca vârstă, dar şi ca mentalitate. Atunci aveam 21 de ani şi priveam altfel lucrurile, însă acum când mă uit în urmă îmi dau seama că am avut nişte realizări foarte mari! Noi eram la început atunci, Steaua este de foarte mult timp un nume mare, chiar dacă a alternat perioadele bune cu cele mai puţin reuşite. Nu cunosc echipa lor, dar s-ar putea face o asemenea comparaţie doar dacă vor confirma aşteptările.”
Comments