Sportul in licee

October 30, 2007 scris de  
In categoria Sport

Sportul in liceeObserv cum din ce in ce mai putina lume participa la orele de educatie fizica in licee. In special fetele, care in sala de sport au alte lucruri de facut, citesc pentru o teza sau o lucrare de control, vorbesc la telefon cu prietenele sau cu prietenul despre ultimele aparitii in materie de moda sau despre ultimul party la care au fost prezente, sau pur si simplu nu sunt deloc in sala, bifand a nu stiu cata absenta nemotivata.

Cand eram eu elev, nu stiam cum sa fac sa raman mai mult timp in sala, sa joc baschet, orele de curs treceau si eu tot in sala eram. Cred ca faceam orele suplimentare, in locul absentilor nemotivati. Sportul mi-a placut dintotdeauna. Am trait mereu cu convingerea ca sportul se potriveste perfect cu zicala din latina “Mens sana in corpore sano”, care dealtfel era si scrisa pe unul dintre peretii salii de sport a liceului pe care l-am absolvit eu.

Sportivii sunt mai rapizi in miscari si de multe ori au o logica mult mai rapida. Gandesti mai clar, vezi lucrurile asa cum trebuie. Desigur, nici scoala nu trebuie neglijata. Nu spun ca trebuie sa devii sportiv profesionist, insa trebuie sa iti rezervi putin timp si pentru miscare. Ministerul Invatamantului in loc sa mareasca pofta de miscare a elevilor, o innabuse, prin micsorarea orelor de educatie fizica. O sa ajungem astfel o natie de inadaptati la disciplinele sportive.

In licee sporturile care domina autoritar sunt fotbalul si baschetul. Ele sunt urmate pe locul 3 de volei, apoi de handbal. Lipsesc insa discursurile despre importanta sportului in viata de zi cu zi. Din pacate in Romania, lumea nu stie nici sa mearga pe strada, sa isi coordoneze miscarile intr-un mod coerent.

Aici se vede marea diferenta dintre noi si vecinii nostri sarbi, mai ales la sporturile de echipa. Serbia, despartita anul trecut de Muntenegru, are o populatie estimata la 10 milioane de locuitori, Romania are aproximativ 23 de milioane. Insa sa vedem rezultatele acestei tari la jocurile de echipa. Numai la baschet, Serbia a obtinut anul trecut toate titlurile europene si mondiale la baschet juvenil masculin, campioni europeni U14, U16, U18, U20 si campioni mondiali U19.

Alte comentarii sunt de prisos. Cum poate o tara cu jumatate din locuitorii tarii noastre sa obtina aceste rezultate, este o intrebare pe care o las pentru guvernantii nostri. Eu nu ma mai obosesc. N-are rost. In opinia mea este vorba despre mentalitate si nimic mai mult. Sarbii sunt mult mai seriosi decat noi la sportul de performanta. Si asta se vede. Noi mai cu distractie, mai cu nu stiu ce, si astfel multe tari ne dapasesc in mod evident, mai ales la sporturile de echipa.

Sportul in liceu are o foarte mare importanta. Acesta este momentul pentru lansarea unui tanar in sportul de mare performanta. Cu toate acestea, Romania lanseaza anual talente in lumea sportului, in fotbal, gimnastica, box, canotaj, tenis si altele. Acesta ar fi aspectul pozitiv, din pacate aceste reusite sunt din ce in ce mai rare, si este clar ca acesti sportivi de exceptie sunt produsul propriei educatii si propriilor eforturi.
Ei nu primesc sprijin aproape din partea nimanui si acest lucru este foarte grav pentru o tara care se vrea de top la capitolul sport, poate cel mai important ambasador al unei tari.



Autor: Andrei Olteanu

Comments