Oltenia Force One

March 23, 2009 scris de  
In categoria Sport

Universitatea Craiova a dispus categoric de formaţia antrenată de Dusan Uhrin jr. cu un neverosimil 4-1 în derby-ul etapei cu numărul XXI desfăşurat pe stadionul „Ion Oblemenco” din Bănie. Fraţii Costea au fost din nou letali, reuşind să puncteze de trei ori în poarta campioanei. Dorel Stoica a marcat şi el, iar pentru ardeleni a înscris Alcantara.

Arena din Craiova a fost luată cu asalt de pătimaşii suporteri olteni care au ţinut să demonstreze că sunt mereu alături de echipa favorită. Aproximativ 20.000 de fani au purtat Universitatea spre o victorie răsunătoare, creând o atmosfera de vis, asemănătoare marilor meciuri jucate de olteni contra unor echipe precum Bordeaux, Benfica sau Kaiserslautern.

Nici nu a început bine partida că tabela a şi fost modificată în dreptul gazdelor. În secunda 47, alb-albaştrii au reuşit să deschidă scorul prin omul lor de naţională, Florin Costea. Golul a venit graţie colaborării excelente dintre cei doi fraţi din ofensiva oltenilor. Mihai Costea a centrat, portarul clujean a respins în faţă până la Costea cel mare care a reluat cu un şut sec în poartă. Practic, meciul a început de la 1-0 pentru Ştiinţa.

Ardelenii nu au apucat să se trezească bine din pumni; după numai cinci minute de la deschiderea scorului, tabela s-a modificat din nou, tot pentru Universitatea. Şoavă a fost călcat în careu de un fundaş clujean, iar arbitrul Deaconu a arătat fără dubii punctul cu var. Dorel Stoica, în postura de căpitan al juveţilor, a executat şi a urcat scorul la 2-0.

După primirea celui de-al doilea gol, CFR-ul a părut ca o echipă hipnotizată. Cei care au controlat jocul au fost tot elevii lui Napoli care au mai ratat alte câteva ocazii prin Wobay sau Fl. Costea. Încercările jucătorilor campioanei de a pune în pericol poarta gazdelor s-au lovit de o apărare compactă şi bine coordonată de căpitanul Dorel Stoica. După o jumătate de oră de dominare teritoarială, Craiova s-a retras în propria jumătate, mulţumindu-se cu contraatacuri rapide purtate de trioul Fl. Costea, M. Costea, Wobay.

Clujenii au devenit din ce în ce mai incisivi. Cum era de aşteptat, au venit şi ocaziile la poarta lui Bornescu. Mai întâi, Peralta trimite cu capul, dar portarul gazdelor are un reflex excelent şi trimite în corner. Lovitura de colţ a adus şi golul pentru oaspeţi. În minutul 43 Alcantara se înalţă şi trimite cu capul, plasat, de lângă un fundaş oltean. 2-1 şi partida s-a relansat. Pauza a consemnat avantajul minim al elevilor lui Napoli.

Suporterii prezenţi la meci au avut parte de spectacol şi după revenirea de la cabine. Partitura tactică a mitanului secund a fost similară celei din sfârşitul primei reprize. Oaspeţii au atacat fără vreun orizont, fără idei clare, pe când Craiova a jucat cum îi place mai mult, pe cartea contraatacului. Şi această strategie s-a dovedit a fi una de succes.

Minutul 50 a adus o nouă fază excelentă creată de atacanţii juveţilor şi finalizată cu gol. Reuşita a fost anulată corect de arbitrul asistent, pe motiv de offside. 15 minute mai târziu acelaşi Fl. Costea ratează o ocazie uluitoare. Briliantul oltenilor scapă singur spre poarta clujeană, îl driblează pe Nuno Claro şi trimite pe lângă cu toată poarta în faţă. Atacantul naţionalei se revanşează trei minute mai târziu când înscrie cu capul pentru 3-1, în urma unei centrări a fratelui mai mic.

CFR-ul a fost facută knock-out două minute mai târziu când Craiova s-a desprins la 3 goluri. Costea junior primeşte o pasă excelentă de la Wobay, pătrunde nestingherit prin apărarea rarefiată a ardelenilor şi îl execută pe portarul clujean. 4-1, scor incredibil înscris pe tabela de marcaj a stadionului „Ion Oblemenco”, scor la care nici cel mai optimist suporter alb-albastru nu s-ar fi aşteptat probabil.

Campioana este incapabilă să mai reacţioneze, iar elevii lui Napoli se întrec în ratări. Wobay sau Fl. Costea puteau mări proporţiile scorului. Doar imprecizia şi intervenţiile lui Nuno Claro au făcut ca diferenţa de pe tabelă să rămână doar de trei goluri. Jucătorii ardeleni aşteaptă finalul meciului pentru a scăpa de tăvălugul oltenesc.

Finalul partidei le găseşte pe gazde în culmea fericirii. A fost o seară pe care cei 20000 de suporteri olteni nu o vor uita prea curând, o seară perfectă pentru fotbalul craiovean în care echipa fanion a Oltenei şi-a răsplătit pe deplin susţinătorii cu o victorie răsunătoare obţinută în faţa campioanei en-titre.

De partea cealaltă, în urma acestei înfrângeri, clujenii se îndepărtează de plutonul fruntaş al primei ligi, câştigarea titlului devenind o fata Morgana pentru ardeleni.

Comments