Editorial: Respectati spectacolul!

October 11, 2009 scris de  
In categoria Sport

Am asistat ieri seară la fostul derby CSU (Asesoft) Ploieşti – Dinamo la baschet masculin. Nu voi comenta prea mult meciul. Prahovenii au câştigat lejer, 84-61, o partidă jucată înainte de a începe. Dinamo a rămas doar o umbră a echipei care făcea legea în Divizia A.

fometescu-vs-dogaruZbaterile lui Fometescu, marcator a 21 de puncte (4 x 3) şi autor a şase pase decisive, au fost doar o tresărire de orgoliu a unui mare campion aflat acum în situaţia jenantă de a lupta pentru a scăpa de retrogradare.

Jocul foarte bun practicat de Claudiu Fometescu la cei 36 de ani împliniţi în această toamnă nu a fost suficientă însă pentru a câştiga o partidă împotriva celei mai puternice echipe din campionat.

Nu voi discuta prea mult nici despre publicul apatic din sala “Olimpia” şi nici despre gestul urât al lui Burlacu de a-l lovi pe tânărul şi enervantul Macaveiu. Am observat cu totul altceva la acest meci dintre CSU (Asesoft) Ploieşti şi Dinamo. Arbitrii! Nu am comentat niciodată arbitrajul şi nu o voi face nici de această dată. Există comisii, observatori şi alte structuri care se ocupă cu acest lucru.

Voi semnala doar un lucru care ţine de respectul pe care această brigadă de arbitri, formată din Gabriel Roceanu, Vlad Potra şi Bogdan Podar, îl are faţă de SPECTACOLUL în sine. Oamenii vin la meciuri pentru a participa la tot ceea ce ţine de show-ul partidei. De la dunk-urile de la încălzire şi până la majoretele care dansează în timpul time-out-urilor.

Nu e vina fetelor că tehnicienii îşi termină explicaţiile în 20 de secunde, iar coregrafia durează de trei ori mai mult. Este însă responsabilitatea arbitrilor să nu permită accesul în teren decât după fluierul lor. Astfel n-ar mai fi momente penibile în care Griffith se plimbă printre majorete precum Gulliver în ţara piticilor. Arbitrii trebuie să fie cei care girează spectacolul. Când “fluieraşii” vor înţelege acest lucru şi jucătorii vor învăţa să-şi respecte publicul printr-un meci plăcut ochiului, atunci şi respectul specatatorilor se va întoarce.

Foto: Mirela Ciorăneanu

Comments