Dilema cainilor. N’Doye sau Andone?

November 15, 2010 scris de  
In categoria Sport

Motto: “Mai bine jucăm fără antrenor decât fară n-2 (N’Doye)”

Dinamo a remizat cu Craiova. Probabil cu n-2 (N’Doye) in teren, Dinamo îi bătea pe oltenii lui Piţi. Aşa, îi bat în pauză. 🙂
E clar, n-2 (N’Doye) e genul de jucător pe care l-aş executa direct. Pentru că performanţa înseamnă disciplină. Iar n-2 (N’Doye) sigur nu excelează la capitolul acesta. Dar ce faci atunci când vine vorba de disciplina tactică, iar senegalezul rupe norma, hmm?

Fiecare jucător e unic. Are calităţi, carenţe şi un temperament diferit. Depinde doar de antrenor cum reuşeşte să aducă 24 de suflete pe aceeaşi lungime de undă. Personal, mi-ar fi foarte greu să lucrez cu acest băiat. Probabil m-ar scoate din minţi de la prima apariţie extravagantă, după care l-aş lăuda pentru determinare şi pentru plusul pe care îl aduce în joc. L-aş da exemplu jucătorilor tineri pentru lucrurile bune şi l-aş face de doi lei pentru escapadele din club şi pentru apariţiile din tabloide. L-aş lua la mişto de fiecare dată când ar apărea cu o blondă tunată şi l-aş întreba nevinovat ce îi mai face soţia.

După care aş sta de vorbă cu el şi aş încerca să-i înţeleg mentalitatea. De ce face toate nenorocirile, ce satisfacţii îi aduc, de ce vrea să iasă în evidenţă permanent, cum priveşte viaţa. Aş încerca să-mi cunosc jucătorii în cele mai mici detalii. Psihic, emoţional, intelectual. Aş lăsa deseori cronometru de-o parte şi as purta discuţii cu ei prin care să-i fac să înţeleagă că trebuie să devină mai buni în fiecare zi.

Aş discuta cu acest african şi i-aş da toată libertatea după care tânjeşte. Escapade, femei, baruri, cluburi. Cu o singură condiţie. La meciuri şi la antrenamente să rupă norma şi să nu-l simt… Mai mult aş face acest compromis cu toată echipa. Aş sparge astfel toate bisericuţele din vestiar şi le-aş oferi aceeaşi alternativă. Câţi dintre ei ar putea ?! Probabil puţini. De obicei joci aşa cum te antrenezi şi aşa cum îţi conservi energia.

Şi vine întrebarea ingrată: ce faci dacă ai un asemenea specimen în echipă, care aleargă enorm, pasează precis, are determinare, agresivitate, are o influenţă pozitivă evidentă în joc, şutează şi îşi păstrează sângele rece şi pe deasupra joacă şi mai bine decât toată echipa la un loc? Renunţi la el sau te lupţi din răsputeri să-l aduci în aceeaşi corabie cu tine?

Comments