Referat Toma Alimos

March 21, 2009 scris de  
In categoria Romana

Balada este specia genului epic in versuri , prezentan d intamplari eroice, cu o intrica simpla, la care participa personaje exceptionale aflate in conflict. Poezie epica, asa-numitul „cantec batranesc”, balada are caracter legendar.
Termenul a fost impus in literatura romana de Vasile Alecsandri prin volumul „Poezii Populare. Balade”.
Dupa continut baladele pot fii haiducesti (Toma Alimos), pastorale (Miorita), fantastice (Iovan Iorgovan), legendare (Manastirea Argesului).
Compozitional, in balada popoulara „Toma Alimos” exista trei secvente narative delimitate prin versurile: „foicica fagului”, „foicica de rogoz”, „foicica micsunea”. Actiunea baladei se structuraeza pe momentele subicetului.
Expozitiunea are rolul de fixa spatiul, timpu si de a prezenta personajele principale
Ca in orice balada timul este imprecis, mitic, circular, reversibil. Spatiul este unul paradiziac alcatuit din elemente definitorii ale toposului romanesc, muntele cu brazi si campia invaluita in verdeata „la poalele muntelui/ muntelui plesuvului/ in mijlocul campului/ la putul porumbului/ pe campia verde-ntinsa”
Singur in mijlocul naturii, haiducul isi exprima printr-un monolog, dorinta de a inchina in cinstea celor dragi. El inchina codrului „frate cu romanul”, care-l ocroteste si care-i raspunde prin cutremurarea copacilor. In aceasta secventa sunt iliustrate doua motive folclorice: cel al singuratatii si cel al comuniunii om-natura reliefat prin personificare.
Intriga, momentul subiectului ce declanseaza actiunea, e reprezentat de aparitia boierului „Manea slutul si uratul/ Manea grosul si-artagosul”. Astfel se contureaza conflictul baladei.
Desfasurarea actiunii, cel mai amplu moment al actiunii, nareaza intamplarile. Manea il acuza pe Toma de lucruri pe care nu le-a facut si ii cere drept vama pe murg. Haiducul il indeamna pe boier sa inchine „plosca” cu vin. Ticalos si perfid, boierul apuca plosca cu o mana, cu cealalalta il injunghie pe Toma si fuge miseleste. Cu puteri supraomenesti Toma isi leaga rana si pleaca sa faca dreptate. Calul il poarta „ca gandul/ ca vantul/ fara sa atinga pamantul”. Haiducul il prinde pe boier si il provoaca la lupta dreapta.

Download Toma Alimos

Downloadat de 253 ori

Comments