Referat Praslea cel voinic si merele de aur
March 21, 2009 scris de Ana-Maria Dobre
In categoria Romana
Basmul este o naratiune populara in proza in care personajele cu puteri supranaturale, intruchipand fortele Binelui, lupta si inving fortele Raului. Basmul este o creatie colectiva, anonima, orala. Este lumea lui „A fost odata ca niciodata”. Pentru a o intelege intre ascultator si povestitor exista o conventie, conform careia totul este posibil.
„Praslea cel voinic si merele de aur” incepe cu formulele specifice: „A fost odata ca niciodata”, „si incalecai p-o sa si va spusei dumneavoastra asa”. Acestea fac trecerea de la rumea reala, la fictiune si incadreaza naratiunea intr-o „rama”. Locul si timpul sunt imprecise, imaginare, mitice.
Tema basmului este aventura eroica a lui Praslea in prinderea hotului merelor. Pe plan simbolic reprezinta initierea tanarului in arta armelor, a prieteniei, a cunoasterii, a iubirii. Ca orice basm, acesta urmeaza un tipar narativ: situatia initiala, evenimentul care tulbura ordinea lumii, aventura eroica, restabilirea echilibrului si rasplata eroului.
Basmul incepe prin prezentarea cadrului in care se va petrece actiunea, mai precis in livada unui imparat care avea un pom ce facea mere de aur. Tanarul sau fiu il roaga pe imparata sa-l lase sa-l prinda pe hotul ce fura merele an de an. Dupa ranirea hotului, eroul pleaca impreuna cu fratii sai in urmarirea lui.
Ajunsi la o prapastie numai Praslea are curajul sa coboare. El se intelege cu fratii ca atunci cand va termina treba sa traga de franghie si sa fie ridicat afara. Insa fratii, invidiosi de reusita mezinului, planuiesc sa-l omoare.
Comments