Referat paralela intre romanul modern si cel traditional
Romanul este o specie a genului epic, de mari dimensiuni, cu o actiune complexa,care se desfasoara pe mai multe planuri, cu un numar mare de personaje.
Romanul poate fi clasificat in functie de teme (roman istoric, de dragoste, politest, de aventura), in functie de curentele literare (roman realist, romantic, modern, postmodern). Un alt criteriu este cel al forumlei literare. Garabet Ibraileanu disociaza intre “roman de creatie”, in care actiunea cade pe creatie (“Ion”- Liviu Rebreanu) si “roman de analiza psihologica”, in care se pune accent pe investigarea abisurilor sufletesti (“Ultima noapte de dragoste, intatia noapte de razboi”- Camil Petrescu).l
In studiul “Arca lui Noe”, Nicolae Manolesu disociaza trei tipuri de romane numite metaforic doric, ionic si corintic. Romanul doric descrie o lume omogena ce se supune valorilor colectivitatilor, intamplarile sunt prezentate cronologic de un narator omniscient si omnipresent, iar personajele au valoare de caracter sau de tip literar (“Ion”- Liviu Rebreanu). Romanul ionic se caracterizeaza prin autenticitate , subiesctivism si psihlogism. Intamplarile sunt narate de personaj asa cum le retine memoria afectiva (“Patul lui Procust”- Camil Petrescu). Romanul corintic este acela care imbina in substanta narativa kudicul, ironia, mitul, absurdul, political. Vocea care nareaza este impersonala, iar ambiguitatea si alegoria sunt caracteristicile discursului narativ.
In romanul modern se remarca, din punct de vedere al constructiei romanesti, o formula aparent fara logica,mizand pe subiectiv,intuitie, incertitudine, pe orientarea spre “eu”, acesta fiind singura realitate verificabila, autentica. Se pune accent pe rasturnarea cronologiei sip e romanul ca “mic dosar de existente”.
Prozator, dramaturg si poet, Camil Petrescu este o personalitate marcanta a literaturii romane. In vizunea lui Camil Petrescu trebuie deposit modelul realismului critic fundamentat de Balzac si inlocuit de modelul oferit de Proust prin “In cautarea timpului pierdut”. Elemntele structurale ale romanului proustian sunt:naratiunea la persona intai, relativismul perspectivei, relatarea evenimentlor in voia memoriei affective, nu in scuccesiunea lor cronologica. Un astfel de roman presupune tehnici de creatie specifice cum ar fi analiza psihologica, introspectia, fluxul constiintei, memoria involuntara.
“Patul lui Procust” este una dintre cele mai originale romane din literatura romana ca structura si personaje. Ca structura, romanul se constituie intr-o serie de dosare de existenta, toate fiind confesiuni de constiinta. Vocea auctoriala se exprima prin inregistrearea fluxului constiintei personajelor-narator care se confeseaza (Fred Vasilescu, Ladima, Doamna T., Emilia Rachitaru), a personajelor secundare (Peniculescu), a autorului insusi. Astfel perspectiva narativa este una complexa: actoriala si auctoriala. Perspectiva temporala este discontinua, bazata pe alternanta temporala a evenimentelor si pe dislocari. Perspectiva spatiala se reflecta mai ales in spatiul real (casa Emiliei, apartamentul lui Fred Vasilescu, redactia ziarului, magazinul de mobila cubista).
La capatul opus, in romanul doric, avem de a face cu o construtie rationalisata, deductiva, mizand pe relatia cauza-efect, este echilibrata si uneori rotunda. Se urmareste cu predilectie cronologia faptelor.astfel romanul traditional este un roman polifonic, un roman fresca deoarece realizeaza monografia unei comunitati sau a unei epoci.
Comments