Referat Doina – argumentare

March 19, 2009 scris de  
In categoria Romana

Este o specie a genului liric specific literaturii populare in care se exprima stari sufletesti diverse. Doina are un caracter oral, anonim, colectiv si sincretic. In doina literatura se imbina cu muzica. In functie de sentimentele transmise, doinele pot fi de jale, de dragoste, de instrainare, voiniceasca.
“Doina” a fost culeasa de Vasile Alecsandri si publicata in prima culegere de poezii populare din literature romana. Discursul liric alcatuit din 20 de versuri se constituie intr-un elogiu al acestui “cantic dulce”.
La inceput, eul liric se adreseaza doinei si isi exprima sentimentele de dragoste pentru acest cantec personificat. Sentimentele eului liric cunosc o gradatie ascendenta. Versurile ilustreaza modul in care doina este prezenta in viata poetului popular de-a lungul tuturor anotimpurilor. Fiecarui anotimp ii corespunde o alta stare sufleteasca.Astfel, primavara cand bate vantul si se ingana florile si privighetorile, eul liric sopteste o doina de dragoste. In iarna viscoloasa se canta doina de dor. Vara cand frunza e vie se canta cu bucurie doina de voinicie. Toamna frunzele se scutura si poetul sopteste cu durere doina de jale. Gradarea sentimentelor eului liric este redata prin verbe si expresii verbale din sfera semantica a cuvantului dor “ma ingan, imi mai mangai, ma mai tin”.

Download Doina

Downloadat de 455 ori

Comments