Referat despre poezia “Lacul”

March 22, 2009 scris de  
In categoria Romana

Mihai Eminescu este un poet romantic prin structura sufleteasca, teme si motive.
Poezia „Lacul” se inscrie in tema iubirii si a naturii si este o idila cu puternice note de pastel. La Eminescu natura si iubirea constituie un tot inseparabil.
Idila este o specie a liricii erotice in care ne sunt infatisate viata si iubirea manifestate intr-un cadru rustic.
Pastelul este o specie a genului liric in care poetul descrie vizual si auditiv un tablou de natura.
Titlul este alcatuit din substantivul cu valoare de simbol „lacul”, care poate fi o cheie pentru descifrarea textului. Prin intermediul personificarii lacul devine personajul central al textului. Toate celelalte elemente care compun decorul in care se va manifesta iubirea: baraca, trestiile, nuferii converg spre lacul din mijlocul codrului. In viziunea eminesciana, apa este un element esential al vietii, metafora-simbol a iubirii, a cunoasterii, a istoriei. Cadrul este un spatiu specific romanesc.
Tema poeziei o constituie aspiratia eului poetic spre o iubire ideala.
Poezia este alcatuita din cinci catrene organizate gradat ca stare sufleteasca. Compozitional, discursul liric se structureaza pe doua planuri: planul real, exterior si planul ideal, interior.
Strofa intai descrie decorul in care eul liric isi imagineaza o iubire in stare sa refaca armonia paradisiaca. Tabloul de natura este realizat cu ajutorul epitetelor cromatice: „langa lacul cel albastru incarcat cu flori de nufar” si a imaginilor vizuale si auditive „tresarind in cercuri albe”.

Download Lacul

Downloadat de 330 ori

Comments