Referat despre Pasa Hasan

March 22, 2009 scris de  
In categoria Romana

“Pasa Hasan” este o balada culta, aceea specie a genului epic in versuri inspirata de traditia istorica sau populara si care relateaza o intamplare eroica sau legendara. Punctul de plecare al baladei este un moment din istoria nationala: lupta de la Calugareni, infatisata de Nicolae Balcescu in „Romanii supt Mihai-Voievod Viteazu”.
Compozitional, discursul liric este alcatuit din 12 strofe structurate dupa momentele subiectului. Fiecare moment este dezvoltat de cate o imagine ce da baladei o puternica vibratie patriotica.
Perspectiva din care ni sunt relatate intamplarile este cea a lui Hasan. Astfel textul este „colorat” de starile sufletesti ale sultanului. Cele 12 strofe sunt organizate in trei tablouri: batalia, dramatica urmarire si deznodamantul ironic. Figura artistica pe care se organizeaza aceste trei tablouri este antiteza, care pune fata in fata cele doua armate si cei doi conducatori.
Balada incepe cu imaginea panoramica a campului de lupta. Inca de la inceputul textului Mihai apare intr-o ipostaza impunatoare: „prin siruri cu fulgeru-n mana”. El poarta insemnul puterii supreme, fulgerul. Metafora numeste arma si sugereaza puterea ei teribila. Prezentarea facuta de autor este un mijloc al caracterizarii directe.
In tabloul luptei, Mihai este caracterizat indirect prin fapte si atitudini. Voda este pretutindeni pe campul de lupta. El este condus de un puternic sentiment patriotic si devine un exemplu pentru armata prin forta cu care se daruie acestei cauze drepte. Bun organizator, el preia „fraiele” luptei si aduce haos si moarte in randul dusmanilor.

Download Pasa Hasan

Downloadat de 0 ori

Comments