Referat despre lumi fantastice
March 22, 2009 scris de Ana-Maria Dobre
In categoria Romana
Fantasticul este conflictul dintre ordinea rational-explicabila a lumii si o alta ordine, supranatural-oculta, incompatibila cu cea dintai. Aceasta a doua ordine este perceputa foarte adesea in universul imaginar ca o contra-ordine, straina, maligna, nefasta ba chiar ca o dezordine absoluta. Fantasticul ni se dezvaluie astfel ca una dintre formele pe care le imbraca o drama specifica stilului modern- coliziunea dintre logos si fiinta salbatica.
“ Fantasticul este un scandal, o ruptura, o iruptie insolita, aproape insuportabila in lumea reala” spune Roger Caillois.
Tzvetan Todorov vorbeste, in legatura cu fantastical, despre “ezitarea cuiva care nu cunoaste decat legile naturale pus in fata cu un eveniment supranatural”.
Literatura fantastica are la baza plasmuirile imaginatiei si isi propune sa concureze realul prin imagini misterioase, supranaturale. Ca procedeu artistic universul fantastic este valorificat de romantici.
In literatura romana Eminescu scrie nuvele romantice, fantastice, lirice si filozofice, Creanga cultiva un fantastic inteles ca supranatural, miraculous, cu elemente din mitologia universala. Caragiale propune un fantastic de tip realist cu accente tragice in nuvela “In vreme de razboi” sau parodice in nuvela “La hanul lui Manjoala”. Fantasticul din proza moderna e complicat si tulburatorimbina elemente de mitologie, de magie, de practice ezoterice (accesibile initiatilor), ale paranormalului.
“La hanul lui Manjoala” propune trei nivele de interpretatre: nuvela fantastica in care intamplarile sunt regizate de fortele infernului (de aici exorcizarea din final), nuvela factuala in care intamplarile devin metafora unui drum initiatic, nuvela ca parodie a literaturii fantastice. In nuvela fantasticul este un element-surpriza si pare a fi mai aproape de definitia data de Roger Caillois.
Personajul nuvelei este tanarul Fanica present in ipostaza calatorului. El se indreapta catre casa polcovnicului Iordache, din Popestii de Sus pentru a se insura cu “fata a mai mare”. Primul semn al incluziunii fantasticului este dat de povestea despre coana Marghioala. Se spune ca “umbla cu farmece”, altfel nu se explica cum a reusit sa plateasca datoriile si sa puna hanul pe picioare si nici cum hotii care au vrut s-o prade au sfarsit tragic.
Comments