Referat despre Lucian Blaga

April 6, 2009 scris de  
In categoria Romana

Unul dintre cei mai importanti poeti si filosofi ai secolului nostru, L. Blaga s-a nascut la 9 mai 1895 la Lancram (Alba), sat ce poarta “in nume sunetele lacrimei”. Copilaria i-a stat dupa cum marturiseste el insusi, ”sub semnul unei fabuloase absente a cuvantului” neputand sa vorbeasca pana la varsta de patru ani.
Creatia filosofica este grupata in trei trilogii: a cunoasterii, a culturii si a valorilor. Ce-a de-a patra, cosmologica a ramas in stadiul de proiect.
In centrul filosofiei lui Blaga sta notiunea de mister. Misterul este centrul si esenta Universului. Omul incearca in mod neincetat sa releveze misterul, aceasta incercare tinand chiar de esenta metafizica a omului, adica ceea ce il deosebeste de animale care actioneaza doar din instinct, in vederea conservarii, a supravietuirii. Insa misterul nu poate fi niciodata relevat in mod pozitiv, pana la capat (daca s-ar intampla aceasta, viata omului ar deveni lipsita de sens). La Bergson, inteligenta este capacitatea animalelor superioare din punct de vedere evolutiv de a valorifica experienta anterioara in vederea experientei viitoare.

Download Lucian Blaga

Downloadat de 299 ori

Comments