Referat despre literatura postbelica

July 20, 2009 scris de  
In categoria Romana

Dupa cel de al doilea Razboi Mondial, schimbandu-se regimul politic, literatura romana devine un instrument aservit regimului, un instrument de propaganda a comunismului.
Literatura din aceasta perioada de inceput se numeste literatura PROLETCULTISTA scrisa de proletari despre proletari pentru proletari iar curentul literar impus de realismul socialist este MACULATURA literara.
Dupa anii 60 cand are loc o oarecare eliberare ideologica apare un nou curent literar, cuprins cronologic vorbind, intre anii 1960-1980 Neomodernism. Se numeste asa pentru ca poetii anilor `60 se intorc spre modernismul interbelic.

Estetica neomodernismului inseamna:

-revenirea la lirismul poeziei moderniste din perioada interbelica.
-ca si poetii modernisti interbelici, neomodernistii cultiva marile teme ala liricii din totdeauna.
-iubirea
-natura
-cunoasterea
-timpul
-cosmosul
-cuvantul(logos)
-neomodernistii cultiva toate tipurile de lirism, reflexiv, abstract, intelectualizat.
-poezia se intoarce pe terenul ei, isi regaseste menirea: valoarea estetica nu etica si se caracterizeaza prin ambiguitatea simbolurilor, a epitetelor rare, metafore insolite, de multe ori poezia cultiva ludicul, se revine la vechiile mituri, fie reinterpretandu-le fie parodiindu-le, limbajul poeziei este perceptibil sau mai mult prin intuitie intrucat poezia se adreseaza mai putin inimii si mai mult ratiunii.

REPREZENTANTI
-NICHITA STANESCU
-MARIN SORESCU
-STEFAN AUGUSTIN DOINAS
-ION CARAION

Literatura postbelica reprezinta o etapa importanta in istoria literaturii romane. In perioada urmatoare , celui de al doilea Razboi Mondial dupa o etapa proletcultista dominata de inlocuirea criteriului estetic cu cel etic, cand literatura devine un instrument al ideologiei noului regim politic, generatia 60-ista reprezinta un prim moment in care poezia isi reia teritoriul liric, se regaseste.
In domeniul poeziei, neomodernismul este curent literar ce se exemplifica prin Nichita Stanescu.

-MIRCEA DINESCU `80

Download neomodernismul

Downloadat de 1197 ori

Comments