Referat despre “Exuvii”

March 22, 2009 scris de  
In categoria Romana

Dictionarul de neologisme ne spune ca exuvie este inveslisul rezultat prin naparlirea si iesirea insecetelor adulte din pulpe. Cartea Simonei Popescu nu este altceva decat o colectie de exuvii personale prin care autoarea “le aduna vrand parca sa se convinga pe sine ca varstele se schimba fara sa dispara definitiv din fiinta noastra”. Scriitoarea povesteste despre experiente, intamplari si sentimente care in general sunt trecute cu vedrerea, lasate la voia intamplarii. Naratoarea stie insa ca aceste amintiri dau forma fiecare, unei identitati pierdute, ea le aduna si le da un sesns incercand sa reinvie “o unitate pierduta a trupului sau”.
Cartea Simonei Popescu tot un fel de jurnal izvorat din pura nevoie de a se cunoaste pe sine, insa scriitoarea refuza sa-si conceapa exitenta ca pe o unica consacarare a unei identitati. Ea crede puternic in ideea ca in corpul nostru sunt gazduite multe alte identitati, date uitarii, ce coexita simultan, care se cuprind unele pe altele ca intr-o papusa matrioska. Numai prin aducerea aminte, adunarea si imbinarea acestor identitati pierdute fiinta isi recapata unitatatea. Astfel scrisul are o actiune foarte importanta el este o “exorcizare a prezentului si recompunere a fiintei esentiale”. Scrisul pare sa ordoneze haosul din interiorul fiintei, sa clarifice si sa limpezeazsca amintirile. Scrisul este menit sa imapce aceste identitati pierdute, sa le adune si sa le faca una, sa salveze si sa revele sensul vietii “tot cuprisul acestei carti este contaminat de acest efort, de aceasta credinta, de aceasta incapatanare de a se lua in stapanire pe sine prin scris”.
Pasajul care m-a impresionat cel mai mult in carte este cel despre copilarie: copilaria nu este “paradisul pierdut”, “nici paradis si nici pierdut, pentru ca uite-l, nu in urma ta, ci mai degraba-n fata”.

Download Jurnal - exuvii

Downloadat de 418 ori

Comments