Referat Caracterizarea lui Goe

March 19, 2009 scris de  
In categoria Romana

„Ion Luca Caragiale este cel mai mare creator de tipuri din literatura roamana” spune Titu Maiorescu.
Goe este personajul principal al schitei „D-l Goe ….”. Ca toate personajele lui Caragiale si Goe este un personaj „plat”, caci nu evolueaza, ci are reactii ce sugereaza felul sau de a fi.
Prozatorul se opreste asupra spectului vestimentar, care sugereaza starea materiala buna a familiei sale. Goe „poarta un frumos costum de marinar, palarie de paie. Fizionomia sa reliefeaza intentia autorului de a avea un personaj ce reprezinta tipul copilului rasfatat.
Portretul sau moral se incheaga prin caracterizarea indirecta din comportament, felul sau de a vorbi si relatiile cu alte personaje.
O prima trasatura morala a lui Goe este lenea evidentiata de la inceputul schitei : „copilul este dus la Bucuresti, ca sa nu mai ramana repetent si anul acesta”. Rasfatat peste masura, el nu-si poate stapani nerabdarea in asteptarea trenului, vorbeste „pe un ton de comanda”, crezandu-se important. In disctiile generate de cuvantul marinar, Goe e jignitor, necuviincios si se vede atotstiutor. Dar, nici el nu stie forma corecta a cuvantului.
Un tanar il sfatuieste sa nu scoata capul pe fereastra. „Ce treaba ai tu, uratule?” raspunde Goe, dovedind necunoasterea celor mai elementare reguli ale bunului simt. Totodata apelativul „uratule” demonstreaza infantilismul tanarului Goe care se comporta ca un copil mic.

Download Caracterizare Goe

Downloadat de 312 ori

Comments