Referat – Caracterizare Vitoria Lipan

June 15, 2009 scris de  
In categoria Romana

Romanul “Baltagul” de Mihail Sadoveanu are ca temă căutarea şi cunoaşterea adevărului, având în centrul lui o femeie care vrea să restabilească echilibrul lumii, tulburat de crimă.
Vitoria Lipan este un personaj de o fortă impresionantă, conturat prin modalitaţile clasice de caracterizare, directă şi indirect, cât şi prin analiza psihologică si introspecţie.
Portretul ei fizic este realizat direct de către narator la începutul romanului şi scoate în evidenţă latura afectivă a Vitoriei, dragostea pentru soţul ei: “Ochii ei căprui, în care parcă se răsfrângea lumina castanie a părului erau duşi departe… Acei ochi aprigi şi încă tineri căutau zări necunoscute.” Înfăţişarea fizică ilustrează îngrijorarea femei pentru tăcerea soţului ei şi prefigurează zbuciumul sufletesc ce o va stăpâni până ce va descoperi şi pedepsi pe ucigaşii lui Nechifor Lipan.
Portretul moral al Vitoriei se conturează treptat, din faptele sale, din gândurile care o frământă, din interacţiunea cu celelalte personaje şi din reacţiile acestora. Vitoria este reprezentativă pentru comunitatea din care face parte. Oamenii din sat îi spun simplu “nevasta”, identificând-o prin rolul ei social, iar cei din afară îi spun “munteanca”, caracterizând-o în raport cu originea sa, cu vestimentaţia şi obiceiurile pe care le are.
Mama a doi copii, ea este cea care are grija gospodăriei în absenţa bărbatului. Tradiţia guvernează viaţa acestor ţărani de la munte: bărbatul cu oile, femeia cu treburile casei şi cu copiii, care sunt sancţionate cu asprime. De exemplu, Minodora, suspectată că nu i-ar plăcea “cratiţa si cămaşa” şi că ar visa la “coc, volt, si bluză”, este apostrofată de Vitoria: “în legea noastră trebuie să treci si tu”. În viaţa oierilor, nimic nu iese din tradiţie. Existenţa lor se desfăşoară calendaristic, între plecarea turmelor la păşunat şi întoarcerea lor de la iernatic. Conduita morală a acestor oameni este determinată de rânduielile care conservă un timp etern. Vitoria, ca personaj exponenţial, cristalizează trăsăturile muntenilor. Toată acţiunea sa , căutarea tenace a celui dispărut este declanşată de simţul dreptăţii şi al adevărului: convinsă că Nechifor a fost ucis, ea crede cu tărie în necesitatea împlinirii judecăţii după legea nescrisă.
Aşteptarea zadarnică a soţului plecat o face pe Vitoria Lipan bănuitoare.
Presimţirile sumbre îi sunt întărite de semen şi vise. Drumurile la preot, la vrăjitoare sau la icoana Sfintei Ana, fixează personajul în lumea tradiţională a satului românesc şi pun în evidenţă frământările femeii.
Certitudinea o face să acţioneze cu calm şi cu o voinţă de fier, cu tenacitate şi cu inteligenţă.

Download caracterizare personaj principal feminin din roman

Downloadat de 224 ori

Comments