Referat Caracterizare Stefan Tipatescu

June 15, 2009 scris de  
In categoria Romana

I.L.Caragiale a creat personaje vii, reprezentative pentru societatea timpului respectiv, fiecare avându-și identitatea sa bine prezentată, trăsăturile sale specifice. Toate personajele din comedia “O scrisoare pierdută” se încadrează într-o tipologie comică, având câte o dominantă de caracter, fără să fie schematice. Astfel, Tipătescu este tipul junelui–prim, Trahanache este tipul încornoratului, Zoe reprezintă femeia adulterină, cochetă, dar și femeia voluntară, Pristanda este tipul omului slugarnic și viclean, Cațavencu este demagogul dornic de parvenire, pe când Dandanache întruchipează prostul ticălos.
Ștefan Tipătescu este prefectul județului pe care îl administrează ca pe propria moșie. El este tipul aventurierului, căruia îi place însăși puterea. Încă din primele rânduri ale comediei, Tipătescu este prezentat direct de Cațavencu în ziarul său “Răcnetul Carpaților, drept un vampir care “suge sângele poporului” lui Ghiță, conu’ Fănică îi stârnește invidia: “moșia, moșie, foncția foncție, coana Joițica…”; pentru Zoe, Fănică e un bărbat influent și puternic, iar pentru Trahanache e impulsiv: “e iute! N-are cumpăt.”(caracterizare directă de către alte personaje).
Ștefan Tipătescu face abuz de funcție și de putere, considerându-l pe Pristanda în serviciul său și nu al comunității. De aceea îl pune pe acesta să spioneze casa lui Cațavencu și apoi îi ordonă să-l aresteze pe avocat, prilej cu care Ghiță exclamă: “curat violare de domiciliu”. Lui Cațavencu îi oferă în schimbul scrisorii, funcția și chiar moșia Zăvoiul; cenzurează corespondența și oprește scrisorile care nu-i conveneau.
Tipătescu se dovedește a fi un bun cunoscător al adversarilor și al celor din jurul său, speculându-le inclinațiile și defectele.

Download Caracterizare Ștefan Tipătescu din comedia “O Scrisoare Pierduta”

Downloadat de 374 ori

Comments