Referat caracterizare Praslea

March 21, 2009 scris de  
In categoria Romana

Personajul principal al basmului popular „Praslea cel voinic si merele de aur”, este Praslea, personaj imaginar inzestrat cu puteri fabuloase. El are dubla valoare simbolica. Pe de o parte el este reprezentantul poporului roman, iar pe de alta parte este arhetipul curajului si al vitejiei.
Trasaturile personajului reies din fapte, ganduri, actiuni, limbaj si din relatia cu celelalte personaje.Toate acestea sunt mijloace ale caracterizarii indirecte. Insusirile eroului se incheaga mai bine pe masura ce acesta se desavarseste in ritualul de initiere. Increzator in sine si curajos, il roaga pe tatal sau sa-l lase sa pazeasca marul. Istet, face planul pentru prinderea hotului. Bun tintas, reuseste sa raneasca hotul si ii aduce tatalui mult-ravnitele mere.
Ambitios, covsecvent si calauzit de spiritul dreptatii hotasraste sa plece in cautarea hotului. Pleaca impreuna cu fratii sai mai mari dupa dara de sange si ajung la o prapastie. Numai Praslea are curajul sa coboare pe tartamul celalalt. In drumul sau intalneste palate de arama, argint si aur, salveaza fetele de imparat si ii omoara pe zmei. Transforma palatele in mere de arama, argint si aur si porneste cu fetele la locul unde coborase.

Download Caracterizare Praslea

Downloadat de 274 ori

Comments