Referat – Caracterizare Popa Tanda

June 17, 2009 scris de  
In categoria Romana

Lumea aparte a nuvelei “Popa Tanda” a lui Ioan Slavici este creionată și prin intermediul personajelor, care o populează și o reprezintă. Astfel, există un personaj principal, cel a cărui poreclă dă titlul nuvelei, preotul Trandafir, alias Popa Tanda.
El este unul dintre cei doi copii ai dascălului Pintilie, care devine preot, își întemeiază o familie și are patru copii.
Își profesează meseria mai întâi la Butucani, satul natal și în urma unor dispute cu enoriașii este mutat la Sărăceni, unde are de luptat cu lumea enoriașilor.
La început, în expozițiune, dascălul este prezentat direct, cu calitățile și defectele lui. El este un om bun, învațat, priceput în cântările bisericești. Vorbește, drept și cumpănit, este un harnic gospodar, dar prea aspru în relațiile cu semenii. Toate aceste trăsături fiind realizate cu ajutorul caracterizării directe.
Aceste însușiri și defecte, dar și alte trăsături caracteristice personajului, sunt înfățișate în continuare, în operă, indirect prin fapte și prin atitudinea acestuia.
Ajuns preot în Sărăceni analizează situația cu luciditate și ia hotărâri gândite, realiste, dovedește o energie ieșită din comun și tenacitate în atingerea scopului propus.

Download caracterizare personaj principal nuvela

Downloadat de 139 ori

Comments