Referat – caracterizare Gheorghita Lipan

March 22, 2009 scris de  
In categoria Romana

Mihail Sadoveanu este unul din cei mai mari prozatori ai secolul al XX-lea, creatorul unei impresionante opere literare care cuprind povestiri, nuvele si romane.
Gheorghita este un personaj secundar al romanului „Baltagul” de Mihail Sadoveanu.
Caracterizarea eroului este realizata in mod direct si indirect. Caracterizarea directa este facuta de catre narator si Vitoria. Astfel, aflam ca Gheorghita este baiatul lui Nechifor Lipan si al Vitoriei, fratele Minodorei. Portretul fizic este ca si in cazul mamei sale, succint. Zambetul era ca de fata iar mustata abia incepea sa-i „infiripeze”. Flacaul purta chimir si bundita inflorita. Vitoria intelege ca baiatul trebuie sa se maturizeze pentru a lua locul tatalui: „esti inca un plod care trebuie sa cunoasaca de acum inainte supararile vietii”
Copilul a fost educat in spiritul traditiei de oier. Mama severa, Vitoria a vegheat ca fiul sau sa invete mestesugul oieritului.
Caracterizarea indirecta este mai ampla si rezulta din faptele, comportamentul, gandurile si framantarile personajului ca si din prezentarea mediului in care traieste. Dar tanarul asimileaza si elemente de civilizatie moderna (calatoreste cu trenul). Pentru a deveni barbat a trebuit sa strabata impreuna cu mama sa drumul labirintic al mortii care este in acelasi timp drumul de renastere.
Calatoria cea adevarata se porneste in zilele lui martie. Vitoria Lipan si Gheorghita sunt insotiti de carciumarul David, „omul trimis”. Drumetii intalnesc la Brad un botez, apoi la Cruci o nunta. La Vatra Dornei, Vitoria afla ca Nechifor a cumparat in noiembrie 300 de oi. Munteanul mai era insotit de alti doi ciobani. Cei doi ciobani, Calistrat Bogza si Ilie Cutui l-au ucis pe Nechifor Lipan pentru a-i lua oile. In satul Sabasa, Vitoria il gaseste pe cainele Lupu care-i calauzeste pana la rapa, unde gaseste oile risipite si hainele lui Nechifor. Pentru o noapte Gheorghita vegheaza singur, in rapa, osemintele parintelui ucis.

Download Gheorghita Lipan

Downloadat de 389 ori

Comments