Referat Calin File din poveste

March 21, 2009 scris de  
In categoria Romana

Autorul: Mihai Eminescu, cel mai mare scriitor roman, nascut in 1850, decedat in 1889.
Opera: „ Calin(file din poveste)”, volumul „Poezii”, editura Cartea Romaneasca, Bucuresti 1964.
Tema: este natura si nunta celor doi tineri.
Detalii ( poezia poate fii impartita in patru secv.):
 prima secv. prezinta povestea de iubire a celor doi tineri.
 a doua secv. prezinta imaginea padurii surprinsa din departare care este stralucitoare scaldata in razele blande ale lunii;este prezentata ca un decor care nu se impune numai prin stralucirea fara seaman ci si prin sunetele misterioase pe care le sopteste padurea.
 natura este plina de miresme imbietoare dar si de prospetime si de viata; florile par sa fie prinse de emotie si freamata lin, chiar si copacii cei batrani prind voata si se bucura pt. cei doi tineri
 cea mai mare parte e dedicata descrierii apelor care sunt pline de prospetime si de viata dar si foarte curate si cristaline; intunericul profund, in razele lunii, face sa straluceasca izvoarele limpezi, ce coboara cu repeziciune pantele abrupte, sar formand „bulgari fluizi”, lovindu-se in zbuciumul lor de pietre, ca mai apoi sa se linisteasca sau sa formeze mici vartejuri in care se oglindeste mandra luna.
 decorul este insufletit de miscare, de vietatile care ies de peste tot, care zumzaie fericite, creeind o forfota de nedescris.
 a treia secventa a textului prezinta nunta celor doi tineri.
 elementele reale se imbina cu cele fantastice, alaturi de imparati si imparatese, care sunt veniti din cele patru parti ale lumii, sunt prezente si cele doua astre: soarele si luna care sunt considerati nunii si care sunt poftiti sa se aseze in capul mesei.

Download Calin File din poveste

Downloadat de 699 ori

Comments