Referat – Argumentare specia roman
Romanul este o specie a genului epic în proză, cu acțiune complexă și de mare întindere, desfășurată pe mai multe planuri narative, cu personaje numeroase și intrigă complicată.
Romanul “Baltagul” de Mihail Sadoveanu are toate notele caracteristice ale acestei specii literare.
Acțiunea este complexă și se întinde pe parcursul a șaisprezece capitole în care sunt narate, în esență, acțiunile Vitoriei Lipan în căutarea și cunoașterea adevărului despre soțul ei plecat de mai mult timp de acasă.
“Baltagul” își plasează acțiunea la începutul secolului al XIX – lea, din toamnă, când Nechifor Lipan pleacă la Dorna să cumpere oi, până în primavară, când Vitoria îi descoperă trupul neînsuflețit. Spațiul acțiunii este circumscris de drumul celor doi: Măgura Tarcăului, Călugăreni, Farcașa, Borca, Cuci, Dorna, Bistrița, Sabașa. Transhumanța presupune un spațiu vast, cuprinzând ținuturi de munte(zona Dornelor) și de câmpie(bălțile Jijiei).
Acțiunea este lineară, dar există mai multe planuri narative: unul retrospectiv, trecut, în care Vitoria rememorează întâmplări ale vieții de familie, și unul prezent, ramificat și el în funcție de drumul și întâmplările prin care trece eroina. Secvențele narative sunt legate prin înlănțuire și prin alternanță.
În expozițiune, naratorul prezintă o povestire despre firea muntenilor, dăruiți de Dumnezeu cu o “inimă ușoară”, cu exuberanță și cu bucuria de a trăi, în ciuda vieții aspre pe care sunt nevoiți să o ducă.
Intriga este determinată de întârzierea neobișnuită a lui Nechifor Lipan, plecat de acasă către Dorna să cumpere niște oi.
În desfășurarea acțiunii, Vitoria Lipan, ghidată de semne, de presimțiri negre și de vise rău prevestitoare caută răspunsuri la preotul satului, Dănilă, dar și la baba Maranda. Călăuzită de intuiție și cunoscându-și bărbatul, Vitoria este convinsă că acestuia i s-a întâmplat ceva rău. Împreună cu Gheorghiță hotărăște să plece în căutarea lui Nechifor. Vitoria reface cu răbdare și inteligență traseul soțului poposind din “crâșmă în crâșmă și din han în han”, întrebând pretutindeni, ajutată mereu de semnele naturii, în care ea credea cu tărie. Descoperirea osemintelor bărbatului dispărut constituie punctul culminant.
Comments