Moromeţii – Fierăria lui Iocan

February 17, 2009 scris de  
In categoria Romana

Romanul “Morometii” vede lumina tiparului in anul 1955.El este considerat o capodopera de catre criticii acelor vremuri.
Volumul al II-lea, trebuai sa faca fata primului carea a fost primit atat de bine; apare abia in 1957 dupa 2 ani si nu se bucura de acelasi success.
Cele 2 parti formeaza o unitate, o poveste, se completeaza unul pe altul. Primul volum este concetrat in special pe destinul familiei Moromete si in mod deosebit asupra lui Ilie Moromete. Uneori ironic el incearca asa exprime gandirea si gesturile personajelor. Primul volum este dominat de o liniste obsteasca, falsa sau nu, in vreme ce cel de-al II-lea descrie vermurile tulburi din perioada comunista, prin pagini mai incarcate, fraze mai lungi si mai complicate.
Marin Preda da personajelor sale posibilitatea de arata ca sunt apte de o gandire sociala clara , ca duc o viata psihica normala.
Un exemplu bun pentru a ilustra inteligenta cu care autorul isi inzestreaza personajele, este scena din curtea lui Iocan, fierarul satului. Aceasta adunare este simbolica pentru satenii din Silistea-Gumesti.Aici se aduna elita satului, oameni respectati, mai mult sau mai putin, se intalnesc aici pt a discuta problemele tarii, pt a face politica. Tinuta de duminica este una obligatorie, exista un anume protocol. Oamenii imbraca haine de sarbatoare si trec pe la frizerul satului unde se rad si mai apoi vin la adunare.
Scena se contureaza incet-incet, prin prezenatrea personajelor principale care urmeraza sa ia parte la discutii.
Moromete si Cocosila sunt piesele de rezistenta ale dezbaterii, prieteni si adversary totodata ei nu fac altceva decat sa se tachineze pe toata perioada discutiilor. Eroii acestor intalniri par scosi dintr-o schita a lui Caragiale, sunt ironice si au loc schimburi de replici taioase asta nu face insa ca profunzimea spuselor lor sa fie alterata. Ei nu sunt rau intentionati rasul lor este unul sanatos , nu vulgar.
Politica subtire pe care incearca sa o dezvolte taranii in cadrul acestor intalniri, nu are nici o legatura cu ideologia partidelor pe care la sustin. Isi fac mai bine spus preferinte in legatura cu personajele ce domina scena politica a momentului, cu uhn discurs, o actiune. Singurii care par sa aiaba si altfel de interese sunt aristide si Iocan.
In interiorul adunarii avem parte de o ierarhie bine stucturata.De partea cea mai bine vazuta ii avem pe : Ilie Moromete, Cococsila, Nae Dumitru si Iocan, sunt cei care dau tonul acestor intalniri. “ Se apropie de fierarie si Moromete fu intampinat de departe cu exclamatii.”, acest citat ne confirma popularitatea de care se bucura Moromete in cercul sau de prieteni “politici”.
Cocosila si Ilie au caractere diferite; de vreme ce primul apostrofeaza mai tot timpul si este ft irascibil cel de-al doilea este ironic si destul de calm. Statueta care ii este facuta pe parcursul intalnirii este dovada a calmului sau morocanos si este ca o prevestire, ca un semn, imaginea perfecta a lui Ilie Moromete.

Download Moromeţii - Fierăria lui Iocan

Downloadat de 592 ori

Comments