Eseu – Alegerea carierei

March 19, 2009 scris de  
In categoria Romana

Cuvantul “cariera” provine din cuvantul frantuzesc “carierre” si reprezinta o etapa sau o treapta in ierarhia sociala sau profesionala, profesiune, ocupatie, domeniu de activitate, timp cat cineva lucreaza intr-un anumit domeniu, pozitie in societate, situatie buna.
Pentru dezvoltaea carierei personale trebuie sa ne intelegem pe noi si in acelasi timp sa intelegem lumea in care traim. Intrebarile la care trebuie sa raspundem includ atat lumea interioara, exterioara, cat si eul interior al individului, care trebuie sa-si gaseasca propria cale in viata.
In alegerea unei cariere personale trebuie sa tinem cont de urmatoarele aspecte: aptitudini si talente, nevoi si motive, atitudini si valori.
Cariera pe care eu as vrea sa o urmez este jurnalismul. Din todeauna m-a atras aceasta parte a scrisului. Tin minte inca din clasele mici ca imi placea tare mult sa fac compuneri si poezii. Cu ajutorul profesorilor mei unele din aceste poezii au fost chiar publicate in revista scolii. Mai tarziu, manata de placerea scrisului si a literaturii am ales profilul uman, filologie al liceului “Gheorghe Lazar”. Incurajata de profesoara de romana am participat la olimpiada de romana. Astfel usor, usor m-am apropiat de limba romana, de partea aceasta a umanului.
Desi sunt o fire destul de boema si sentimentala am observat ca imi pot organiza totusi ideile pe hartie pentru a realiza un mic “articol”. Desi imi place foarte mult sa scriu in concordanta cu starea mea de spirit, exteriorizandu-mi sentimentele prin diferite forme (poezii, compuneri), mi-ar place totusi sa scriu despre problemele societatii, despre anumite teme stabilite dinaite, dar care sa aiba referire la societatea noastra, la viata noastra de zi cu zi, la nivelul nostru de trai nu numai material, dar si spiritual, la nevoile oamenilor, la problemele cu care se confrunta societatea din ziua de azi. Ma atrage foarte mult ideea de a avea un articol in ziar in care sa pot prezenta realitatea asa cum este fara ocolisuri si deformari. Mi-ar placea sa pot prezenta, infatisa, comenta si da sfaturi despre viata noastra de zi cu zi.

Download Alegerea carierei

Downloadat de 546 ori

Comments