Referat caracterizare Vitoria Lipan

March 21, 2009 scris de  
In categoria Romana

Mihail Sadoveanu este unul din cei mai mari prozatori ai secolul al XX-lea, creatorul unei impresionante opere literare care cuprind povestiri, nuvele si romane.
Vitoria Lipan este personajul principal al romanului „Baltagul”. Vitoria este sotia oierului Nechifor Lipan, mama lui Gheorghita si a Minodorei. Caracterizarea Vitoriei este realizata direct si indirect.
Caracterizarea directa
vizeaza prezentarea facuta de catre narator si de alte personaje. In capitolul intai, naratorul realizeaza un succint portret fizic. Munteanca are ochi caprui si aprigi, par castaniu.
De-a lungul discursului narativ, celelate personaje o caracterizeaza astfel: Gheorghita spune despre ea ca „trebuie sa fie fermecatoare, caci cunoaste gandul omului”. In timpul calatoriei pe care o intrepride pentru a afla ce s-a intamplat cu sotul ei, Vitoria este perceputa de oameni ca fiind o femeie tenace si iscoditoare.
Caracterizarea indirecta rezulta din fapte, comportament, ganduri si framantari ale personajului, din prezentarea mediului in care traieste. Astfel, Vitoria este o reprezentanta a locuitorilor „de sub brad”.

Download Caracterizare Vitoria Lipan

Downloadat de 283 ori

Comments