Referat – Biserica Scientologica

July 29, 2011 scris de  
In categoria Religie

Intemeietor – L. Ronald Hubbard a constituit secta in 1950, in SUA si Marea Britanie
Invatatura – pseudoteologica, pseudostiintifica; prin salvarea spiritului, toti scientologii ar putea obtine libertatea si nemurirea
Scop – cucerirea cosmosului
Finantare – taxe de seminarii, vanzari de carti si donatii
Practici – frecventarea seminariilor, controlarea vecinilor si a firmelor
Metode de castigare de noi adepti – oferte de locuri de munca, teste de personalitate

BISERICA SCIENTOLOGICA focalizeaza criticile militantilor antisecte. Care sa fie motivul? Si cum se poate explica formidabila expansiune a scientologiei?

Cultul tehnicii, mistica intemeierii: Biserica scientologica afirma ca pentru om problema este omul insusi. Ca urmare, ar trebui „eliberat“ de imperfectiunile, dependentele si slabiciunile sale. De fapt, de propria sa…umanitate. Pentru a reabilita totusi umanitatea, scientologia propune inlocuirea ei cu „techs“, respectiv tehnici capabile sa-i confere putere. Exista „tech“ pentru a gandi, a comunica, a vinde, pentru cuplu etc.

Aceste „tech“ sunt opera unui american, Lafayette Ronald Hubbard (1911-1986), prolix autor de romane stiintifico-fantastice, dar si geniu mitoman. El se considera singurul care, cu pretul vietii, a gasit „drumul spre libertatea totala“. „Tehnica standard“ pe care a dobandit-o datorita acestei experiente este, spune el, „eliberatoare“. Dar ea conduce, de fapt, la servitute, caci reduce individul la un ansamblu de tehnici, transformandu-l intr-un specimen a carui identitate se bazeaza pe norme.

Scientologia profaneaza astfel ceea ce se considera in general ca sacru (umanul, relatia sociala) si sacralizeaza in schimb profanul (banul, tehnica, piata). Ea propune „tehnici“ cu scopul de „a evita jocuri irationale, cum ar fi grevele care perturba productia si bunele raporturi sociale din intreprindere“. Acest tip de discurs este bine primit de multe companii multinationale, fapt dovedit de lungile liste de clienti care utilizeaza, spun scientologii, „tehnicile“ lor de studiu – General Motors, Citroën, Lancôme, Mobil Oil, Epson, Volkswagen etc. – sau de intreprinderile care sprijina Fundatia drumului fericirii – Coca-Cola, McDonald’s etc.

Cele 17 colegii de administratie „Hubbard“, destinate invatarii „tehnicii“ managementului, sunt pline de cursanti. Dupa Statele Unite, Marea Britanie, Australia si Elvetia, Rusia are si ea patru asemenea colegii, care pregatesc circa 350 de cadre superioare pe luna. Pana acum, in intreaga lume au fost formate aproape 170.000 de cadre. Biserica pretinde ca are sase milioane de adepti in lume, dar ea ii contabilizeaza pe consumatorii fiecaruia dintre produse (carti, scolarizari): doar cateva zeci de mii de persoane au ajuns pana la nivelurile secrete.

Scientologia are un singur scop: sa conceapa, sa fabrice si sa vanda bunuri de salvare (mantuire). Un parcurs complet costa minimum 500.000 de franci. Adeptii sunt formati pentru a recruta la randul lor. In paralel, ei invata sa-si infranga propria rezistenta la cumpararea de produse. La cursuri – propuse si marilor intreprinderi – se preda „vanzarea sacra“. Fericirea (religioasa) este aici proportionala cu consumul (comercial).

Download Biserica Scientologica

Downloadat de 221 ori

Comments