Conştiinţa şi comportamentul religios
February 26, 2009 scris de Ana-Maria Dobre
In categoria Religie
Religia este credinţa în supranatural, sacru sau divin, şi codul moral, practicile, valorile şi instituţiile asociate cu această credinţă. În cursul dezvoltării sale religia a luat un imens număr de forme în diverse culturi sau persoane.
Cuvântul religie vine din limba latină, fie din re-legio (re-citire, referindu-se la repetarea scripturilor, după Cicero) fie din (re-ligio – a lega , a reconecta, a reface legătura cu Dumnezeu). Religia poate fi definită ca un sistem bazat pe încercările oamenilor de a explica universul şi fenomenele lui naturale, adesea implicând una sau mai multe zeităţi sau alte forţe supranaturale, sau ca un sistem de căutare a scopului sau înţelesului vieţii. În mod obişnuit, religiile evoluează din/către mitologie şi au drept caracteristici necesitatea credinţei şi un mod specific de a gândi şi a acţiona pe care credincioşii sunt îndemnaţi să le respecte. Religiile creştine socotesc cuvântul “religie” ca “legătura liberă şi conştientă a omului cu Dumnezeu”
Religia şi comportamentul religios sunt dimensiuni ale existenţei umane. Ele reprezintă părţi componente ale a vieţii şi personalităţii umane. Din toate timpurile omul a simţit nevoia existenţei unei „autorităţi” divine, superioare pentru a-şi explica anumite fapte istorice, naturale, biologice.
“
”
Comments