Conştiinţa şi comportamentul religios

February 26, 2009 scris de  
In categoria Religie

Religia este credinţa în supranatural, sacru sau divin, şi codul moral, practicile, valorile şi instituţiile asociate cu această credinţă. În cursul dezvoltării sale religia a luat un imens număr de forme în diverse culturi sau persoane.
Cuvântul religie vine din limba latină, fie din re-legio (re-citire, referindu-se la repetarea scripturilor, după Cicero) fie din (re-ligio – a lega , a reconecta, a reface legătura cu Dumnezeu). Religia poate fi definită ca un sistem bazat pe încercările oamenilor de a explica universul şi fenomenele lui naturale, adesea implicând una sau mai multe zeităţi sau alte forţe supranaturale, sau ca un sistem de căutare a scopului sau înţelesului vieţii. În mod obişnuit, religiile evoluează din/către mitologie şi au drept caracteristici necesitatea credinţei şi un mod specific de a gândi şi a acţiona pe care credincioşii sunt îndemnaţi să le respecte. Religiile creştine socotesc cuvântul “religie” ca “legătura liberă şi conştientă a omului cu Dumnezeu”
Religia şi comportamentul religios sunt dimensiuni ale existenţei umane. Ele reprezintă părţi componente ale a vieţii şi personalităţii umane. Din toate timpurile omul a simţit nevoia existenţei unei „autorităţi” divine, superioare pentru a-şi explica anumite fapte istorice, naturale, biologice.

Download Despre religie

Downloadat de 207 ori

Comments