Procese corticale

March 17, 2009 scris de  
In categoria Psihologie

Psihicul uman si structura sa

Psihicul, reprezinta o expresie a activitatii nervoase superioare si activitatii reflexe a creierului. Cercetarile experimentale si observatiile clinice nu au aratat ca orice interventie, orice tulburare a functionarii mecanismelor neurocerebrale (traumatisme cerebrale, ingerari de alcool sau substante toxice, droguri) produc tulburari ale activitatii psihice. Starea de excitatie a celulelor corticale se traduce prin accelerarea vietii psihice, prin exacerbarea unor acte comportamentale, in timp ce starea de inhibitie a celulelor corticaleare ca efect scaderea ritmului activitatii psihice.
Psihicul uman prezinta interactiunea si unitatea structural-functionala a trei niveluri integrative principale: inconstientul, subconstientul si constientul.
Modelul personalitatii la S. Freud :
– Sinele
– Eul (Ego)
– Supraeu (Super–ego)

Inconstientul reprezinta nivelul primar al organizarii psihicului structurat pe baza trebuintelor biologice innascute si a mecanismelor reflexe de satisfacere a lor. Ca urmare este construit din porniri instinctuale, pulsiuni, trebuinte, stari afective, vise.

Contiinta

Dupa cum arata si etimologia cuvantului – con-stiinta, con-science, so-znanie – actul constient constituie procesarea unor informatii de care subiectul dispune in vederea descifrarii, intelegerii, interpretarii unui nou obiect sau fenomen intalnit. Subiectul isi da seama de aceste (obiect, persoana, situatie) si il reproduce in subiectivitatea sa sub forma de imagini, notiuni, impresii. In virtutea experientei anterioare obiectul are un ecou informartional si imediat isi da seama ce reprezinta. Chiar si atunci cand obiectul este nou, reuseste prin comparare, analiza, discernere sa-i identifice macar o parte din trasaturi si astfel sa-l constientizeze.
Intentionalitatea si vointa isi manifesta prezenta orientand constiinta spre scopuri si antrenand eforturi voluntare in situatii dificile. Sub raport energetic, constiinta este sustinuta de motive si emotii, si implica dimensiuni afective si general motivationale.
Constiinta reflexive, specific umana, are o structura logico-verbala : tot ceea ce este constient se conformeaza normelor logice ce permit accesul la esential, general sau categorical. Psihologii sustin ca avand o structura verbala in constiinta exista o stransa lagatura intre planul grammatical si semantic.

Somnul si visele

Se spune ca o persoana traieste o stare modificata de constiinta atunci cand funcionarea sa mentala pare schimbata sau iesita din comun. Unele stari modificate de constiinta, ca somnul si visele, sunt traite de toata lumea, altele apar in conditii speciale, ca meditatia, hipnoza sau drogurile.
Desi la prima vedere somnul pare sa aiba putine in comun cu starea de veghe, intre cele doua fenomene exista similitudini. In starea de vis gandim, desi tipul de rationament este foarte diferit de cele realizate in starea de veghe; ne putem aminti unele vise asa cum ne amintim evenimente din starea de veghe si nu suntem in intregime insensibili la mediul inconjurator.

Download Procese corticale

Downloadat de 478 ori

Comments