Referat – Partidele comuniste din Europa
Partidul comunist in Europa
În limbajul zilelor noastre, un partid comunist este un partid politic care promovează comunismul, o interpretare specială a filozofiei sociopolitice a marxismului a gânditorului şi liderului bolşevic Vladimir Ilici Lenin. Partidele comuniste din zilele noastre pot uneori să nu folosescă în mod oficial termenul “communist” pentru a se autodenumi. Chiar dacă fac asta, însă, nu toate partidele comuniste urmează interpretările stricte ale uneia din şcolile comunismului: leninismul, maoismul, stalinismul sau troţkismul.
Primele partide comuniste au început să fie înfiinţate în toată lumea la începutul secolului al XX-lea, după fondarea de către bolşevici a Internaţionalei Comuniste. Partidele comuniste au deţinut puterea în 21 de naţiuni de-a lungul istoriei, cea mai importantă ţară comunistă fiind Uniunea Sovietică.
În anul 2005, partidele comuniste sunt la putere în Cuba, Republica Populară Chineză, Vietnam, Laos şi Coreea de Nord. În cazul partidului comunist chinez (PCC), adoptarea aşa numitei economii socialiste de piaţă, cunoscută şi ca “socialism având caracteristici chinezeşti”, a făcut ca numeroşi comunişti şi partide comuniste din toată lumea să afirme că PCC a abandonat parţial sau total comunismul în favoarea capitalismului şi a societăţii de consum, o poziţie pe care partidul chinez o respinge cu hotărâre. Adoptarea de către Partidul Comunist Vietnamez a aşa numitei doi moi, politică asemănătoare cu cea chineză, a dus la critici puternice similare.
În Coreea de Nord, marxismul a fost înlocuit în mod oficial de ideologia Ideilor Ciuce. În 2002, Coreea de Nord a început un experiment economic asemănător cu cel chinezesc în Regiunea economică Kaesŏng. Câteva alte regiuni, aşa cum este Sinŭiju la graniţâ cu China, au fost desemnate ca “regiuni administrative speciale”, regiuni în care politicile economiei de piaţă sunt permise. În ultimii ani, în fosta republică sovietică Moldova, Partidul Comunist a recucerit puterea pe cale democratică. Mai trebuie spus că până în acest moment, acest guvern, oficial denumit “comunist”, nu s-a deosebit prin acţiunile sale prin nimic de guvernele “capitaliste” de mai înainte.
Primele partide comuniste
Prima organizaţie marxistă internaţională a fost Liga Comunistă, care apăra principiile enunţate de Karl Marx şi Friedrich Engels în Manifestul Comunist şi care se inspira din exemplul Comunei din Paris. Grupul s-a dizolvat în anul 1852, după apariţia mai multor facţiuni care nu se înţelegeau între ele.
Partidul Bolşevic a cucerit puterea în timpul revoluţiei din 1917. În martie 1918, partidul şi-a schimbat numele în “Partidul Comunist din Întreaga Rusie (Bolşevicii)”, cunoscut însă mai degrabă sub numele de “Partidul Comunist”.
Mai multe partide comuniste au fost create, mai ales în Europa, în al doilea şi al treilea deceniu al secolului al XX-lea, ca rezultat al luptelor facţionale din interiorul celor mai multe partide socialiste ale timpului. Unele facţiuni apărau ideea drumului către socialism pe căi legale, parlamentrar-democratice, în timp ce altele doreau sa se ajungă la revoluţie şi la utilizarea forţei împotriva vechilor structuri sociale, considerând că drumul democratic nu poate fi urmat. De obicei, grupurile pro-revoluţie se autodenumeau comuniste, în timp ce facţiunile care doreau o trecere graduală de la capitalism la socialism au păstrat numele de socialiste sau social democrate.Cele mai importante curente social democrate au abandonat marxismul până pe la jumătatea secolului trecut. Troţkismul şi alte câteva ramuri autoproclamate marxist-revoluţionare au afirmat că partidele comuniste influenţate de sovietici, sub influenţa stalinismului, s-au depărtat de poziţia originală marxist-leninistă în aceeaşi perioadă. Prin contrast, antirevizioniştii, care se autoproclamau, de asemenea, ca marxişti revoluţionari, considerau că Uniunea Sovietică s-a îndepărtat de drumul socialismului adevărat din momentul discursului secret al lui Nikita Hruşciov din 1956. Aceştia din urmă au fost suporterii revoluţiei chineze din 1949 a lui Mao Zedong şi a Revoluţiei culturale din China, dar au abandonat acest sprijin în momentul în care a devenit clar, în viziunea lor, că Deng Xiaoping şi al său “socialism având caracteristici chinezeşti” se îndrepta către restaurarea capitalismului în marea ţară asiatică.
Partidele comuniste vest europene în perioada postbelică
Membrii partidelor comuniste au fost persecutaţi în multe ţări occidentale la începututl perioadei războiului rece, când sentimentele antisovietice şi anticomuniste erau alimentate de guvernele occidentale ca o parte a strategiei lor în războiului rece. Totuşi, în unerle ţări capitaliste precum Italia şi Franţa, partidele comuniste foarte puternice s-au bucurat de un sprijin popular important şi au jucat un rol hotărâtor în viaţa politică a ţărilor lor în perioada care a urmat războiului. Ei au dezvoltat o variantă a ideologiei comuniste cunoscută cu numele de Eurocomunism. Această teorie susţinea edificarea unei economii planificată de tip socialist sub conducerea unui guvern ales democratic prin alegeri libere într-un sistem multipartit. Această linie politică a fost o ruptură clară cu linia politică sovietică, dar aceste partide au menţinut relaţii bune, sau cel puţin diplomatice, cu Partidul Comunist al Uniunii Sovietice.
Comments