Referat despre Niccolo Machiavelli

April 3, 2009 scris de  
In categoria Istorie

Niccolo Machiavelli s-a nascut la 3 mai 1469 in Florenta, Italia, intr-un moment de mare haos politic. Se trage dintr-o familie de veche noblete oraseneasca, familie de guelfi, izgoniti din Florenta dupa batalia de le Montaperti. Despre copilaria sa nu se cunoaste aproape nimic, dar in mod sigur s-a zbatut in lipsuri materiale, lipsuri de care nu a scapat toata viata.
Machiavelli a fost primul filozof politic al Renasterii, un mare ganditor, istoric, scriitor si ideolog de seama al burgheziei italiene. In 1498-1512 a fost cancelar si secretar al Consiliului seniorilor din Florenta. A devenit un om care traia pentru politica si patriotism.
A intalnit multi oameni politici importanti cum ar fi Papa si regele Frantei, dar nici unul nu a avut un impact mai mare asupra lui decat printul statului papal, Cesare Borgia. Borgia era un om viclean, crud asemenea celui portretizat in opera sa fundamentala “Il principe”. Machiavelli nu credea cu adevarat in politica lui Borgia, dar gandea ca un conducator ca el putea uni Italia.
In 1512, o data cu revenirea la putere a familiei Medici cu ajutorul trupelor spaniole, Machiavelli a fost indepartat din viata politica si exilat in San Casciano (1512-1519), unde si-a scris cele mai de seama lucrari.
“Il principe” se deosebeste de departe de celelalte scrieri politice ale acelor timpuri fiind concentrata asupra problemelor practice ale monarhilor aflati la putere, mai mult decat sursele speculative ce incercau sa explice fundamentele autoritatii politice. Multi cititori au crezut ca “Il principe”este o satira despre conducatorii absoluti ca Borgia, care isi arata dispretul fata de puterea arbitrara, astfel impunand importanta libertatii.

Download Niccolo Machiavelli

Downloadat de 115 ori

Comments