Referat despre latinism si dacism

March 23, 2009 scris de  
In categoria Istorie

Latinitatea este un curent de idei referitor la originea latină a unui neam.
Dacismul este un curent ideologic autohton, afirmat la începutul secolului al XX – lea şi caracterizat prin exagerarea contribuţiei dacilor în etnogeneza românească.
I. Geto-dacii si lumea mediteraneana

Geto-dacii au fost locuitori ai spatiului carpato-dunarean-pontic incepand din epoca fierului. Reprezinta ramura nordica a tracilor, popor de origine indo-europeana.
In izvoarele istorice grecesti sunt numiti geti. Prima mentiune a getilor dobrogeni o face Herodot in secolul al VI-lea i.Hr., numindu-i “cei mai viteji si mai drepti dintre traci”.
Izvoarele istorice romane ii numesc daci. Prima mentiune este facuta de Caesar in secolul I i.Hr..
Geograful grec Strabon, in lucrarea sa “Geografia”, sustine ca dacii si getii reprezinta un singur popor. El mentioneaza ca partea superioara a fluviului (Dunarea) este numita Danubiu si ca tinuturile de aici se afla sub stapanirea dacilor; partea inferioara a fluviului este numita Istros si tinutuile de aici se afla sub stapanirea getilor. Strabon arata ca dacii si getii au aceeasi limba, demonstrand astfel, ca intr-adevar getii si dacii formeaza un singur popor.
Teritoriul de locuire al geto-dacilor avea ca limite: la Nord- Carpatii Padurosi, la Vest- Dunarea Mijlocie, la Sud- Muntii Balcani, iar la Est- Marea Neagra si raul Bug.
Geto-dacii traiau organizati in triburi si uniuni de triburi (ex.: carpi, costoboci, buri), conduse de sefi militari, si aveau drept centru o asezare fortificata, al carui nume continea adesea terminatia “-dava”.(ex.: archidava, petrodava, tamasidava).
Inventarul asezarilor geto-dace cercetate de arheologi e bogat: unelte de fier, de agricultura si mestesugarit, arme, ceramica lucrata cu mana sau cu roata olarului.
In lumea geto-dacilor exista si o stratificare sociala: aristocratia(tarabostes/pileati) era reprezentata de mari proprietari de pamant si preoti, oamenii de rand(comati/capilati) erau producator1ii liberi (agricultori, negustori,mestesugari) si putini sclavi.
Religia geto-daca era politeista, dominata de Zamolxis(Zalmoxis), zeu supreme si zeu al pamantului si naturii. Gebeleizis era zeul cerului si al luminii, Bendis era zeita lunii si a padurii si mi exista un zeu al razboiului asemanator cu Ares(la greci) si Marte(la romani). Preotii aveau un rol importanta in conducere si se ocupau si de stiinte. Ei construiau sanctuare in aer liber situate pe inaltimi, iar cele mai numeroase erau le Muntele Sfant situat pe Dealul Gredistii.

Download Latinitate si dacism

Downloadat de 1076 ori

Comments