Referat despre Jean Jacques Rousseau

March 23, 2009 scris de  
In categoria Istorie

Jean Jacques Rousseau (1712-1778), filozof iluminist, pedagog, scriitor si compozitor francez, a fost fiul unui ceasornicar din Geneva. La varsta de 16 ani paraseste orasul naral si, dupa ce practica mai multe meserii in Elvetia si Franta, se stabileste la Paris (1742), devenind unul dintre colaboratorii Enciclopediei (in probleme de muzica).
Natura nelinistita, candida si orgolioasa, sensibila si pasionata, temperament original si independent, a intrat de timpuriu in conflict cu prejudecatile si principiile conservatoaere ale epocii. Urmarit pentru conceptiile sale, in 1762 se refugiaza in Elvetia, apoi in Anglia, pentru a se intoarce in Frnta in 1770.
In lucrarile “Discurs asupra stiintelor si artelor”(1749), scriere premiata la un concurs initiat de Academia din Dijon, “Discurs asupra originii inegalitatii intre oameni”(1755), “Contractul social”(1762) s.a., Rousseau dezvolta conceptiile sale privind influenta nociva a civilizatiei asupra omului, originea societatii, inegalitatea dintre oameni.
Criticand societatea contemporana si idealizand “starea naturala”, in care oamenii ar fi fost liberi si egali, Rousseau sustine ca omul este “bun de la natura”, dar ca societatea il corupe. El vede originea inegalitatii sociale in aparitia proprietatii private, care a dus la formarea statului si, mai tarziu, la despotism. Intrucat ilegalitatea incalca asa-numitul contract social incheiat intre oameni in perioada trecerii de la starea naturala la cea “civila”, ea trebuie inlaturata. Analiza dialectica facuta de Rousseau aparitiei si dezvoltarii inegalitatii sociale a fost apreciata de Engels ca geniala.
Rousseau privea ca legitima insurectia poporului indreptata impotriva despotismului. El era adept al ideii suveranitatii poporului si preconica, ca ideal de stat, republica patriarhala, in care cetatenii pot aproba in mod direct legile.Critica rousseaueana a civilizatiei si teoria contractuala au avut, in conditiile epocii, un rol progresist.
Rousseau a criticat religia si biserica oficiala, intoleranta religioasa, dar a ramas un adept al deismului, pe care il interpreta ca o religie bazata pe sentiment.

Download Jean Jacques Rousseau

Downloadat de 0 ori

Comments