Referat despre arta baroca

March 23, 2009 scris de  
In categoria Istorie

Plina de culoare si de dramatism, arta baroca a fost creata mai ales pentru a servi religiei. Ea trebuia sa incante si sa copleseasca dar mai presus de orice sa implice sprectatorul in miracole, extaze si momente ale triumfului crestinatatii.
In secolul al 18-lea, Italia a ramas o tara de prima importanta ca centru al ideilor si practicilor artistice si Roma, in mod deosebit, a atras pictorii si sculptorii din intreaga Europa. Curentele artistice care au luat nastere in Italia au continuat sa aiba rasunet international. Dupa renasterea tarzie, in secolul al 16-lea, a urmat manierismul, un current artificial, Acest current a tinut relative putin si barocul dinamic care i-a succedat a durat de-am lungul secolului 17 si chiar 18, raspandindu-se in intreaga Europa catolica si chiar peste ocean, in America Latina.
Reforma si reinnoire
Arta baroca, cu toate ca nu a fost exclusive religioasa, a reflectat spriritul contra-reformei, din sanul bisericii catolice, care a reinsufletit propria constiinta, in lupta impotriva protestantismului.
Artistii baroci s-au reintors la modelele Renasterii tarzii, cu temele si emotiile ei clasice, directe. Arta baroca a dus insa clasicismul cu o treapta mai departe. Din elemental classic din arta renascentista tindea sa fie echilibrat si rece, mentinand o distanta emotionala intre arta si spectator, barocul era imperios si nelinistit, avand tendinte spre contemplare si implicare a privitorului. In picture lui Annibale Carraci( 1560-1609) se simte un classicism reinviat. Frescele lui, care au decorat galleria Farese din Roma, isi datoreau sursele de inspiratie frescelor Capelei Sixtine, realizate de Michelangelo, cu toate ca sunt departe de a crea o atmosfera sobra.
Barocul a fost un curent de un dramatism intens atingand deseori efecte stralucitoare, prin combinatia picturii, sculpturii, arhitecturii si muzicii intr-un singur spectacol. Acest gen de “teatru” este present in marea Biserica Sfantul Petru din Roma si nu este o intamplare faptul ca epoca baroca a dat nastere unui nou tip de spectacol, opera.
In arhitectura, barocul a inclus toate elementele clasicismului, cum ar fi coloanele, frontoanele triunghiulare si arcurile, dar s-a distins de clasicism printr-o trasatura aparte si anume dramatismul si miscarea create prin curbe dominante si prin influenta reciproca a maselor si spatiilor.
O forta majora
Caravaggio(1573-1610), primul mare pictor baroc Italian, a fost un personaj neobisnuit de turbulent, intr-o disputa permanenta cu politia. El a lucrat la Roma pana in anul 1606 cand si-a injunghiat adversarul dintr-o partida de tennis si a fost obligat sa fuga din oras. Ajungand in Malta, el a fost admis in Ordinul Sf. Ioan, dar s-a dezonorat din nou, implicandu-se intr-o alta batalie. A fost arestat sar a reusit sa evadeze si a fost urmarit prin Sicilia si Italia de agentii Ordinului. El era inca un evadat cand a decedat din cauza unei febre la varsta de 37 ani.

Download Barocul

Downloadat de 342 ori

Comments