Referat despre Al Doilea Razboi Mondial

April 4, 2009 scris de  
In categoria Istorie

Decizia agresiunii impotriva Poloniei

In primavara anului 1939, Hitler se afla in cea mai buna forma. Castigator al negocierilor de la Műnchen, vindecat de colita si tonifiat in urma tratamentului pe baza de stricnina al doctorului Morell, iubit de o tanara de 27 de ani, Hitler este un om pe deplin multumit . In plus, Reich-ul are cu 10 milioane de locuitori mai mult fata de 1938.
In 31 martie 1939, el afla ca statele occidentale sunt decise sa-i infraneze ofensiva. N. Chamberlain anunta in Camera Comunelor ca Marea Britanie si Franta vor sprijini Polonia daca va fi atacata : aceasta garantie este, in realitate, un raspuns la intrarea armatelor germane in Praga si dezmembrarea Cehoslovaciei, la 15 martie. Fűhrer-ul considera aceasta declaratie un afront; el isi da seama ca polonezii se vor simti incurajati in rezistenta lor impotriva Germaniei.
Strict confidential :
Atitudinea actuala a Poloniei reclama : … elaborarea unor planuri militare pentru a indeparta in mod definitiv, daca va fi necesar, orice amenintare venind din acea directie.

Pactul germano – sovietic

La Londra situatia politica este apreciata in acelasi fel. Diplomatii englezi acreditati in Polonia preciazau ca armata poloneza, insuficient echipata cu achipament modern, nu va fi capabila sa se apere impotriva armatei germane daca nu va putea conta pe prietenia cu Rusia.
Dar N. Chamberlain, prea increzator in Uniunea Sovietica, nu vrea sa ia la Moscova masurile necesare pentru asigurarea unei protectii reale, eficace, a Poloniei.
Prin intermediul prietenului sau Robert Hudson, el incepe o negociere secreta cu un colaborator de-al lui Goring, in vederea stabilirii unui compromis anglo-german care sa puna capat “politicii garantiilor”. El este gata sa ofere Reich-ului unele colonii apartinand Belgiei si Portugaliei pentru a-l abate pe Hitler de la proiectele sale de razboi impotriva Occidentului. Presa dezvaluie intriga, care ia sfarsit incepand cu data de 26 iulie.

Campania impotriva Poloniei

Trupele germane, a caror comanda era incredintata generalului van Brauchitsch sunt impartite in doua grupe : Grupul de armate de Nord, sub comanda generalului von Bock si Grupul armatei de Sud, sub conducerea generalului von Rundstedt.
Grupul von Bock cuprinde doua armate compuse din 10 divizii fiecare : Armata a 3-a von Kuchler, instalata in Prusia Occidentala, si Armata a 4-a von Kluge, de-a lungul coridorului polonez.
Grupul von Rundstedt este format din trei armate, compuse din 10 sau 12 divizii fiecare : Armata a 8-a, a lui von Blaskowits, Armata a 10-a, a lui von Reichenau, la frontiera cu Silezia, si armata a 14-a, a lui von List, plasata pe vechea frontiera cehoslovaca si pe linia Carpatilor.

Download  Al Doilea Razboi Mondial

Downloadat de 121 ori

Comments