Referat despre Brazilia

August 21, 2009 scris de  
In categoria Geografie

Cu cei 8.512.000 km² ai sãi, Brazilia este cea mai mare tarã din America Latinã, acoperind 47,3% din suprafata acestui continent, si a cincea tarã ca mãrime din lume din punct de vedere al suprafetei, fiind depãsitã doar de Federatia Rusã, Canada, China si SUA. Dimensiunea maximã de la nord la sud este de 4395 km, iar de la est la vest de 4319 km. Coasta atlanticã a Braziliei are o lungime de 7367 km. Tara este traversatã de Ecuator în apropiere de Macapa si de Tropicul Capricornului în apropiere de São Paulo. Ecuador si Chile sunt singurele tãri din America de Sud cu care Brazilia nu are granitã comunã, având 10 vecini: in nord Guyana Francezã, Venezuela, , Guyana, Surinam; in est cu oc. Atlantic; in sud cu Uruguay; in vest cu Argentina, Paraguay, Bolivia si Peru si in nord-vest cu Columbia.
Brazilia a ajuns la circa 172 milioane de locuitori la sfârsitul anului 2000, iar in 2008 numarul acesta a crescut fiind de 189, ocupând locul cinci în lume, dupã China, India, SUA si Indonezia. Populaţia acestei tari este alcătuită din mai multe grupuri etnice şi rasiale, 49,9% din populaţie fiind albă, 43,2% mulatră, iar restul neagră, asiatică sau amerindiană. Se vorbesc circa 180 de limbi diferite, cea mai răspândită fiind portugheza.
Comparată cu celelalte ţări ale lumii, Brazilia ocupă locul al cincilea după numărul populaţiei şi aceeaşi poziţie după suprafaţă. Fiind a noua putere economică a Pământului şi cea mai mare din America Latină, Brazilia are astăzi o influenţă internaţională mare, atât la nivelul regional cât şi la cel global. De asemenea, aproximativ 15-20% din biodiversitatea mondială se concentrează aici, exemple ale acestei bogăţii fiind Pădurea Amazoniană, Pantanal şi Cerrado. Brazilia este unica ţară americană în care limba oficială este portugheza, aceasta fiind rezultatul colonizării portugheze. Cea mai populară religie este Catolicismul Roman, Brazilia fiind statul cu cel mai mare număr al catolicilor de pe Pământ. Sunt şi reprezentanţii altor culte, mai ales cei ai confesiunii protestante, şi ateişti. Societatea braziliană este şi una dintre cele mai multinaţioale ale lumii, fiind formată din descendenţii europenilor, popoarelor autohtone, africane şi asiatice[.

RELIEF
Ţărmul atlantic este în general jos şi puţin fragmentat, cu excepţia marelui estuar al Amazonului, unde apar şi foarte multe insule, cea mai mare fiind Marajo. La sud de Capul Rocco şi Capul Branco, linia de ţărm este mai articulată şi mai înaltă, cu numeroase porturi (Recife, Salvador, Rio de Janeiro, Santos, Porto Alegre). În largul oceanului se găseşte insula Trinidade.

Download Referat despre Brazilia

Downloadat de 309 ori

Comments