Referat despre apa freatica

June 10, 2009 scris de  
In categoria Geografie

O mare problema a secolului 21 este modul de administrare a resurselor mondiale de apa, care include si apele freatice. Apele freatice reprezinta o sursa importanta care se strecoara printre rocile situate chiar sub piciorele noastre.

Peste 97% din resursele mondiale de apa se afla in oceane, cu alte doua procente in banchize si ghetari. Apa freatica reprezinta aproximativ 0,6%, cea din rauri si lacuri 0,2%, in vreme ce apa din atmosfera aproximativ 0,001%.

Atunci cand ploua, o parte din apa se scurge la suprafata solului formand paraiase si rauri, o parte se evapora si se reintoarce in atmosfera direct, sub forma de vapori invizibili de apa, iar o alta parte este absorbita de sol, dand viata plantelor. Partea care mai ramane se scurge in sol pana la rocile situate dedesubt.

Rocile poroase sunt formate din particule legate intre ele, dar intre care exista pori sau spatii interstitial, prin care pot patrunde gazelle sau lichidele. Acest gen de roci pot absorbi apa la fel ca un burete. Exemple de roci poroase: gresiile, care se compun din particule de nisip, comprimate si cimentate laolalta. Mai exista roci precum granitul si calcarul, care contin multe crapaturi mici si microimbinari prin care pot trece aerul si apa, insa acestea se numesc roci permeabile.

Trecerea apei pluviale prin crapaturi sau prim imbinarile din rocile calcaroase poate largi aceste deschideri formand labrinturi de tuneluri si pesteri subterane. Astfel pot lua nastere pesteri subterane spectaculoase.

O diferenta importanta intre rocile poroase si cele permeabile il reprezinta faptul ca prin rocile poroase apa patrunde foarte incet. Ca urmare, ele au tendinta de a filtra materia solida si celelalte impuritati din apa freatica. Pe de alta parte, rocile permeabile nu purifica atat de bine apa care patrunde in subteran. Prin urmare, daca prin rocile permeabile patrunde apa poluata spre rezervoarele subterane, ea va ramane mai poluata decat cea care se scurge prin straturile poroase.

Rocile impermeabile sunt roci prin care apa nu poate trece. Straturile de roci impermeabile, care actioneaza ca niste bariere in calea apelor freatice, sunt numite baraje de apa freatica sau acvilude.

Download APA FREATICA

Downloadat de 412 ori

Comments