Podisul Dobrogei
March 17, 2009 scris de Ana-Maria Dobre
In categoria Geografie
1. Asezari si limite
Podişul Dobrogei, denumit adesea şi Munţii Dobrogei, întrucât în ciuda înălţimii maxime de doar 467 m în vârful Greci (Ţuţuiatul), are o structură de munţi hercinici (în nord) şi caledonieni (în zona centrală), extrem de erodaţi, este un podiş situat între valea Dunării în vest şi nord şi Marea Neagră în est, constituind singura mare unitate extra-carpatică şi având cele mai vechi structuri geologice şi morfologice din România. S-au format în urma orogenezei hercinice şi sunt alcătuiţi mai ales din granit.
Pozitie : situat in SE tarii.
Limite : N. : Dunarea si Delta Dunarii;
S. : granita cu Bulgaria;
E.: Marea Neagra;
V.: Dunarea.
2. Geologie
Podisul Dobrogei, cea mai complexa arie geologica si geomorfologica a Romaniei, este o unitate de orogen in partea nordica si o unitate de platforma in partea sudica. Succesiunea orogenezelor a contribuit, inca din paleozoic, la definitivarea unitatilor acestui podis, astfel : orogeneza baikaliana este cea care a dus la individualizarea unitatii formate din sisturi verzi, adica a Podisului Casimcei, in timp ce orogeneza hercinica a ridicat Muntii Macinului, cunoscuti pentru diversitatea formelor aparute pe granituri.
3. Relief
Relieful granitic
Acest tip de relief apare pe granite dar şi pe alte roci care se comportă asemănător faţă de agenţii modelatori, cum sunt: granulitele, dioritele, sienitele şi unele şisturi cristaline. Granitul rămâne însă roca specifică pe care se modelează formele tipice ale acestui relief. Fiind o rocă eruptivă de adâncime, holocristalină, granitul este dur dacă nu prezintă fisuri, şi compact. Datorita rigidităţii sale, masa granitului se fisurează în timpul mişcărilor tectonice, când este supusă la presiuni mari. Deşi este impermeabil ca rocă, din cauza reţelei de fisuri, capătă un anumit grad de permeabilitate. Din cauza eterogenităţii mineralogice (cuarţ, feldspat şi mică), granitul este supus mai uşor dezagregării şi alterării.
4. Clima
Clima se manifestă printr-un regim temperat cu pronunţat continentalism unde verile sunt secetoase, iar iernile sunt friguroase şi lipsite de umiditate. Temperatura medie anuală variază între 10.5°C şi 11°C. Vara, în iulie, se înregistrează temperaturi medii cuprinse între 22°C,iar iarna, în ianuarie, mediile termice se înscriu cu valorile între -1,9°C şi -1,5°C.
5.Hidrografia
Sistemul hidrografic dobrogean (litoral) este format din raurile scurte dobrogene care se varsa in lacurile de pe litoralul Marii Negre. Raurile sunt scurte, se varsa in Dunare sau in diferite lacuri si cele mai multe seaca in timplu verii. Lacurile cele mai mari sunt pe litoral ( Razim, Sinoe, Techirghiol).
Comments