Surse de energie alternative
February 26, 2009 scris de Ana-Maria Dobre
In categoria Fizica
Energia eoliană.
Energia maselor de aer de este enorma. Rezervele de energie eoliana întrec de 100 ori rezervele hidroenergetice a tuturor rîurilor de pe Pămînt. Pe Globul Pământesc permanent sufla vântul – de la o adiere slaba, ce aduce răcoarea mult dorita in arşiţa verii, până la puternice uragane, care aduc pierderi si distrugeri colosale. Oceanul de aer in care trăim se afla in perturbaţie continua. Vinurile, ce sufla pe teritoriul tarii noastre, pot satisface necesitatile electroenergetice ale ei! De ce o aşa sursa bogata, accesibila si curata se utilizează atît de puţin? In zilele noastre motoarele, ce folosesc vântul, acoperă doar a mia parte din necesităţile energetice mondiale. Tehnica secolului XX a deschis noi perspective pentru energetica eoliana, o alta problema este obţinerea energiei electrice.
Energia râurilor.
Multe milenii, slujeşte omului energia apei curgătoare. Rezervele acestui tip de energie, pe Pământ, sunt intr-un număr colosal. Nu in zadar unii savanţi considera, ca planeta noastră ar fi trebuit numita nu Pământ, dar Apa, deoarece trei pătrimi din suprafaţa planetei sunt acoperite de apa. Un mare acumulator de energie este Oceanul Planetar, înghiţind o parte a energiei ce vine de la Soare. Aici sunt valuri mari, se întîmplă fluxuri si refluxuri, apar curente oceanice. Se nasc rîuri mari, ce duc mase mari de apa in mari si oceane. Clar, ca omenirea in căutare de energie nu putea sa treacă pe lîngă aceste enorme resurse de energie. Întîi oamenii s-au invăţat sa folosescă energia râurilor. Iar cînd a început secolul de aur al energiei electrice, s-a revoluţionat roata de apa, adevărat, ca in alta forma – turbina de apa. Generatoarele electrice, producătoare de energie, aveau nevoie sa fie rotite, acest lucru uşor putea fi efectuat de apa, cu atât mai mult ca experienţa in acest domeniu exista. Se poate considera ca hidroenergetica moderna s-a născut in 1891.
Energia Pământului.
Din timpuri străvechi oamenii ştiu despre transformarea in stihii a energiei gigantice ce se ascunde in interiorul Globului Pământesc. Memoria omenirii cunoaşte erupţii enorme ale unor vulcani, ce au luat milioane de vieţi, si au schimbat multe locuri de pe Pământ, de nerecunoscut. Puterea erupţiei chiar si a unui vulcan mic este colosala, ea întrece de multe ori puterea celor mai mari instalaţii energetice, făcute de mina omului. Adevărat, ca de folosirea nemijlocita a energiei erupţiilor vulcanice nu poate fi vorba, deoarece oamenii n-au asemenea posibilităţi de a stăvili si de a supune aceasta energie, dar si erupţiile sunt un fenomen destul de rar. Dar aceasta este energie, ce se ascunde in subsol, si numai o părticica din ea iese odată cu erupţiile vulcanice.
Mica tara europeana Islanda – ,,tara gheţii” in traducere directa – se asigura cu roşii, mere chiar si cu banane! Serele islandeze nenumărate primesc energie de la căldura pămîntului – alte resurse de energie in Islanda practic lipsesc. In schimb aceasta tară este foarte bogata in izvoare fierbinţi si a cunoscutelor gheizere – havuz de apa calda, care cu exactitatea cronometrului izvorăsc de sub pămînt.
“
”
Comments