Sunet si acustica
February 20, 2009 scris de Ana-Maria Dobre
In categoria Fizica
Sunetele sunt vibratii pe care putem sa le auzim. Spre deosebire de undele termice, luminoase si radio, sunetele nu se pot deplasa in vid. De obicei sunetul este modificat de acustica mediului, acesta deplasandu-se prin aer.
Aproape orice obiect poate sa vibreze, astfel producand sunete. Aceste vibratii pot si observate cu usurinte, ca de exemplu cand se ciupeste coarda unei chitare bas. In alte cazuri, vibratiile sunt invizibile.
Perturbatiile care pulseaza prin mediu, sub forma carora se deplaseaza sunetele, se numesc unde. Aceste perturbatii se gasesc sub forma schimbarilor de presiune. Cand suprafata unui obiect care vibreaza se apropie de noi, el comprima aerul, determinand o crestere a presiunii. Cand suprafata se departeaza, el destinde sau rarefiaza aerul, determinand o scadere a presiunii. Pe masura ce corpul continua sa vibreze, el formeaza o suita de asemenea schimbari de presiune, care de departeaza sub forma unei unde.
Frecveta sunetului se refera la numarul de vibratii sau unde care se propaga in fiecare secunda.
Frecventele pe care oamenii pot sa le auda se intind pe o gama de la aproximativ 20 Hz la circa 20 kHz. Aceasta se numeste gama de audiofrecventa. La frecventele mai joase, vibratiile scutura vizibil corpul, astfel fiind mai degraba simtite, decat auzite. Limita superioara variaza de la o persoana la alta, si scade o data cu inaintarea in varsta.
“Ultrasunetele” sunt sunete de frecventa inalta care sunt dincolo de gama acustica umana. Totusi, acestea sunt auzite de unele animale. De exemplu, cainii pot fi chemati cu fluiere speciale care produc ultrasunete fara a deranja pe cineva.
Viteza cu care se deplaseaza sunetul este un alt factor important de care deoinde lungimea de unda a unei unde sonore. Viteza sunetului este cea care hotaraste cat de “intinse” vor fi undele cand trec prin aer. La temperatura de 0oC. sunetul se deplaseaza cu 332 m/s.
Desi undele sonore constau in vibratii alternative, este mai convenabila prezentarea lor pe grafice sub forma de valuri unduitoare. Inaltimea undelor indica marimea vibratiilor, care determina intensitatea lor, sau puterea. Intensitatea unui sunet este legata de energia sa, dar nu indica neaparat cat de puternic sau de slab este sunetul. Acest lucru se produce datorita faptului ca urechile noastre reactioneaza diferit la sunete de diferite frecvente.
Acustica este studiul sunetului. Faptul ca sunetul este reflectat de suprafetele tari este una dintre cele mai evidente proprietati ale acestuia. Daca stigma direct spre fata indepartata a unei stanci, sunetul reflectat va putea fi recunoscut ca fiind un ecou clar al vocii noastre, amanat cu timpul de cate sunetul a avut nevoie pana sa atinga suprafata si sa se intoarca.
Cand sunetul este reflectat de un perete dintr-o incapere, relfexia are de obicei de parcurs o distanta scurta. Ea ajunge atat de repede la urechile noastre incat nu poate fi distinsa ca un ecou. Totusi, sunetul poate sa continue sa se deplaseze prin camera, in special in cazul in care toate suprafetele sunt tari, precum intr-o baie obisnuita. Cand acest lucru se intampla, ecourile par sa se contopeasca, intinzand durata oricarui sunet si apoi disparand. Acest efect se numeste reverberatie. Aceasta poate sa produca un efect placut, parand sa imbunatateasca sunetul facut chiar si de cei mai slabi cantareti, astfel explicandu-se motivul pentru care oamenilor le place sa cante in baie. In alte cazuri, reverberatia are un efect neplacut, unele incaperi folosite ca sali de curs avand prea multa reverberatie. Daca profesorul nu vorbeste incet, fiecare cuvant se va contopi cu urmatorul, astfel incat va fi dificil sa se inteleaga ceea ce vorbeste. Problemele de reverberatie din salile de curs sunt provocate de prezenta mai multor suprafete paralele care sunt bune reflectoare de sunet, acestea facilitand deplasarea sunetului dintr-o parte in alta.
Intr-o sala de conferinte este de dorit o reverberatie foarte mica deoarece acesta ii da vorbitorului sentimental ca umple incaperea cu sunet. Despre o camera in care a fost indepartata aproape intreaga reverberatie, se spune ca este “uscata”. Vorbirea intr-o asemenea incapere da un sentiment ciudat, deoarece practic niciun sunet nu se intoarce la urechile vorbitorului. Este foarte important sa ne auzim in timp ce vorbim, altfel ne este dificil sa ne controlam vocea.
Comments