Referat despre undele electromagnetice

April 24, 2009 scris de  
In categoria Fizica

Noţiuni Generale :
• Câmpul electromagnetic: este ansamblul câmpurilor electrice şi magnetice, care oscilează şi se generează reciproc.
• Unde electromagnetice: este un câmp electromagnetic care se propagă .

Undele (radiaţiile) electromagnetice pot fi grupate după fenomenul care stă la baza producerii lor. Astfel, radiaţiile numite hertziene se datoresc oscilaţiei electronilor în circuitele oscilante LC sau în circuitele electronice speciale.
Prin transformarea energiei interne a oricărui corp în energie electromagnetică rezultă radiaţiile termice. Radiaţiile electromagnetice, numite radiaţiile de frânare, apar la frânarea brusc a electronilor în câmpul nucleului atomic.Radiaiile sincrotron (denumirea se datorează faptului că acest fenomen a fost pus în evidenţă la o instalaţie de accelerare a electronilor în câmp magnetic, numit sincrotron) şi au originea în mişcarea electronilor într-un câmp magnetic.
Acestor grupe de radiaţii le corespund anumite domenii de frecvenţe.
Cea mai uzuală împărţire a radiaţiilor electromagnetice se face însă după frecvenţa şi lungimea sa de undă în vid.
Aceasta cuprinde următoarele grupe:
1.Undele radio
2.Microundele
3.Radiaţia infraroşie
4.Radiatia vizibila
5.Radiaţia ultravioletă
6.Radiatia X

Utilizări: în radiolocaţie. Este folosită in navigare. Avioanele si vapoarele sunt dotate cu radiolocatoare, ca si aeroporturile care sunt prevazute cu acest echipament pentru a dirija traficu aerian, aterizările si decolările avioanelor deasemenea.
În natură: Orientarea liliecilor, spre exemplu, se bazează pe faptul că aceştia emit semnale ultrasonore scurte de frecvenţe între 30 – 60 kHz. Liliacul în zbor emite în medie cca. 30 semnale pe secundă. O parte din acestea sunt recepţionate de urechile mari ale liliacului sub formă de semnale ecou, după un timp cu atât mai scurt cu cât obstacolul este mai aproape.

Download Undele electromagnetice

Downloadat de 215 ori

Comments